vum-logo-header-BG

България е 17-та държава, в която се провежда престижният курс по авторско право на университета Харвард.

За първи път варненската аудитория ще има уникалната възможност да се докосне до  обучение от ранга на университетите от Бръшляновата лига в САЩ. Основен организатор на курса е Международен правен център-ILAC – официален представител на университета Харвард за CopyrightX в България, в сътрудничество с Висше училище по мениджмънт, гр. Варна.

Специализираният курс CopyrightX е под егидата на най-стария университет в САЩ, университетът Харвард, чиито възпитаници са имена като Барак Обама, Бил Гейтс, Джон Кенеди, Ал Гор, Марк Зукърбърг и много други. Курсът е иницииран и разработен от Уилям Фишър III-ти, професор по право на интелектуалната собственост към Харвард.

 По време на обучението задълбочено се изследва американската правна система за защита на авторското право, като се правят паралели с европейската и международната такива. Засягат се въпроси, свързани с влиянието на авторското право върху изкуството, развлекателната индустрия и обществеността (правата за продуцентство, дистрибуция и други) и се хвърля светлина върху непрестанните дебати относно необходимите промени в нормативната уредба в ЕС. Участниците ще имат възможността да разгледат редица знакови дела с участието на Туентиът Сенчъри Фокс, Джей Зи, Бионсе, Гугъл и други, станали повод за световни дискусии. По време на курса участниците ще научат как световните софтуерни компании предпазват разработките си, как работи регистърът за авторско право в САЩ и можем ли и ние да се възползваме от него, както и възможно ли е да се влезе в американски затвор заради теглене на торенти.

Международен правен център-ILAC стартира инициативата CopyrightX в България през 2017 година. През двете издания на курса в София успешно са преминали адвокати, съдии, специалисти по интелектуална собственост, юрисконсулти на едни от най големите американски фирми в България, ИТ специалисти, представители на държавната администрация и музикалния бизнес, както и талантливи студенти, получили стипендии за участието си в курса. Благодарение на подкрепата и съдействието на Висше училище по мениджмънт, Варна, през настоящата година този уникален по рода сипрофесионален курс ще се проведе в морската столица.

Курсът представлява комбинация от видео лекции, материали за самоподготовка, лекции и семинари, уебкастове в реално време и онлайн дискусии. В края на курса, участниците  ще  имат  възможност  да се  явят на изпит и при  успешното му издържане, да получат сертификат от Университета в Харвард.

Сред лекторите тази година е Брус Уитфилд, асоцииран преподавател към Харвард за CopyrightX и адвокат с дългогодишна практика в САЩ, както ибългарски специалисти в областта  на авторското право, които ще разширят обсега на курса, засягайки и проблемите на българската правна уредба.

 Курсът CopyrightX 2019 ще се проведе във Висше училище по мениджмънт, гр. Варна, ул. „Оборище“ 13А от 20-ти до 31-ти май 2019 г. Програмата е изцяло на английски език и е напълно синхронизирана с изискванията на университета Харвард. Сесиите са по 2 учебни часа (90 мин.) през седмицата, след работно време и по 4 учебни часа (3 астрономически) през уикенда.

Повече информация за курса може да намерите тук, както и на официалната страница на Международен правен център-ILAC. Запитвания към организаторите могат да се изпращат на имейл office@ilac.eu или на телефон +359877772602. Срокът за записване е 10-ти май 2019 г., а регистриралите се до 14 април ще се възползват от 25 % отстъпка от цената на курса.

By Admin