vum-logo-header-BG

Кулинарните програми на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт са единствените в Източна Европа, които позволяват придобиване на висше образование в областта на кулинарните изкуства и гостоприемството.

Програмите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ се преподават изцяло на английски език, а студентите получават две дипломи – българска от ВУМ и британска от нашия стратегически академичен партньор Cardiff Metropolitan University, UK. Отличават се с иновативност, засилено практическо обучение, изследователски елементи и новаторски подход към кулинарията.

Студентите придобиват важни теоретични знания в областите счетоводство, ценообразуване, маркетинг, бизнес комуникации, управление на човешките ресурси, като изучават и специализирани модули като технология на кулинарните изкуства, иновации и креативност в гастрономията и кулинарното изкуство, управление на международното ресторантьорство, управление на специални събития и други. Практическото им обучение се осъществява в професионалната среда на Институт по кулинарни изкуства под ръководството на международен екип от шеф-инструктори с богат практически опит във висококатегорийни ресторанти в Европа, Азия, Северна и Латинска Америка.

Вярваме, че за да се обучават добре, студентите ни се нуждаят от подходяща околна среда. Кухнята, в която те работят, е проектирана по възможно най-ергономичния начин. За ежедневната си дейност, те разполагат с най-съвременно оборудване, благодарение на сътрудничеството ни с производителите, оборудвали някои от най-емблематичните ресторанти със звезди „Мишлен“ в света. С гордост можем да заявим, че Институтът по кулинарни изкуства разполага с най-добрата база в тази част на Европа.

Броят студенти в една група е ограничен до 25, с цел всеки един студент да разполага с индивидуална работна станция, на която да има достатъчно пространство да се учи и твори. Иновативна сладкарска кухня, лаборатория, както и стая за сензорен анализ дават възможност на студентите да научат всичко за съвременната кулинария. Разполагаме и с Учебен ресторант с капацитет от 60 места.

Важно предимство на обучението в Института по кулинарни изкуства към ВУМ е възможността нашите студенти да бъдат част от екипа на някои от най-добрите ресторанти в света. В рамките на обучението си студентите провеждат задължителни практически стажове с обща продължителност до 12 месеца. Благодарение на богатата и разнообразна мрежа от активни международни партньори на ВУМ, нашите възпитаници получават възможността да работят с едни от най-добрите шеф-готвачи в света, да придобият ценен опит във висококатегорийни ресторанти, както и да работят в такива, отличени със звезди „Мишлен“. По този начин те получават реална възможност да създадат контакти, да почерпят умения и опит в реална среда и да положат основите на бъдещата си успешна реализация.

Завършването на бакалавърска програма в Институт по кулинарни изкуства дава много предимства, най-значимото от които са многобройните кариерни възможности, както в България, така и в чужбина. Нашите възпитаници се реализират във всички области на хотелиерството и ресторантьорството. След успешното завършване на програмата, те продължават своето професионално и кариерно развитие като главни готвачи, помощник главни готвачи, шеф де парти, шеф сладкари, мениджъри на ресторанти, хотели и хотелски вериги, сомелиери, бизнес консултанти и предприемачи в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и кулинарните изкуства и много други.

ВУМ подготвя своите студенти за силно конкурентния пазар на труда като им предоставя и практически съвети, напътствия и възможности за кариерно развитие. Висшето училище поддържа отлични връзки с бизнеса в България, Европа, САЩ и др., което е предпоставка за провеждане на практика и бъдеща реализация на студентите в различни партньорски институции и организации по целия свят.

Повече информация за обучението в кулинарните програми на Висше училище по мениджмънт може да намерите на https://www.culinaryartseurope.com/

✅ Ако имате въпроси, пишете ни на admissions@vum.bg;

✅ При нужда от консултация, обадете ни се на 0885 398663;

✅ И не се колебайте! Кандидатствайте онлайн на www.vum.bg 

By Admin