vum-logo-header-BG

Традиционно краят на годината е време за равносметка – време да отчетем извършеното, да отличим успехите си и да си поставим нови цели.

Поглеждайки назад, сигурни сме, че за всички 2018-та беше една динамична година, с постижения и предизвикателства, с нови възможности и изненади. Поглеждайки назад обаче, нека се поздравим с добрите постижения и да си припомним някои от най-вълнуващите моменти.

Това беше годината, в която Висше училище по мениджмънт отново беше отличено като Университет №1 в света по мобилност на своите студенти сред близо 1600 университета, включени в класацията U-Multirank. Магистърската ни програма International Hospitality and Tourism Management достигна престижното 17-то място в света според класацията best-masters.com, а магистратурата ни по бизнес администрация (MBA) се изкачи до №7 в Централна и Източна Европа според същата класация.

Това беше годината, която започна с нов петгодишен период на акредитация на ВУМ с оценка 8.51 от 10 от Националната Агенция за Оценяване и Акредитация в България. Също и годината, в която изданието на ВУМ European Journal of Tourism Research (EJTR) навърши 10 години. Това е единственото българско научно списание в областта на туризма, индексирано в най-голямата световна база данни за научни публикации Scopus до момента.

В края на Септември започнахме новата академична година с посрещането на нови студенти от над 20 държави от 5 континента, като с тях семейството на ВУМ включва вече над 50 националности.

Поредното признание за Висше училище по мениджмънт бе получено на официалната церемония по случай Европейския ден на туризма, на която бяха раздадени наградите за интелигентен туризъм SMARTOURISM.BG за 2018 година. Награда в категорията „Университетска програма“ взе Институтът по кулинарни изкуства, което за пореден път доказва иновативните подходи, които ВУМ налага като норма в образованието в областта на туризма и гостоприемството.

Тук е мястото да припомним постиженията на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Нашите шеф-инструктори взеха всичките седем златни медала на международно кулинарно състезание, организирано от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън, Турция. Станислав Кубарев, Васил Якимов и Калоян Колев се съревноваваха с 53  участници от България, Турция, Египет, Мексико, Турция, Палестина и Канада в 7 различни категории и впечатлиха журито в състав от гръцки, мексикански, египетски и турски професионални шеф-готвачи.

Припомняме, че по-рано през 2018 г. Шеф Васил спечели първо място за професионалисти на Националната кулинарна купа за 2018 г. в Пловдив, а шеф Калоян, заедно със свои студенти от Хондурас и Ирландия, второ място за отбор.

Както се казва, каквито шефовете, такива и студентите. Стефана Германова и Данил Двойнин, обучаващи се в кулинарните програми на Висше училище по мениджмънт, заедно със своя преподавател шеф-инструктор Калоян Колев, завоюваха 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал на международно кулинарно състезание в Струмица, Македония. Събитието бе организирано от македонската професионална асоциация ГастроМак, под егидата на най-голямата международна професионална организация в сферата World Association of Chef Societies. Те се наложиха над участници от 16 държави, които се състезаваха пред критичния поглед на над 30 членове на международно жури.

За поредна година Центърът за развитие на човешките ресурси отличи и работата на университетския екип по програма Еразъм+.  Традиционно в края на годината бе направен обзор на осъществените дейности по най-голямата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт. След осъществената валоризация на проектите, стартирали през 2017 селекционна година, проектът на Висше училище по мениджмънт получи висока оценка и беше отличен като един от общо четири проекта със Знак за качество за 2018 г. Полученият  сертификат е за цялостно качествено изпълнение на проект по ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Висше образование“: „Мобилност на студенти и персонал от ВУ между програмни и партниращи държави“.

Великият мореплавател Христофор Колумб е казал „Никога няма да прекосиш океана, ако нямаш куража да се откъснеш от брега.“  Ние, екипът на Висше училище по мениджмънт, Ви уверяваме, че имаме куража, желанието и професионализма, с които да постигаме нови успехи, а защо не и да откриваме нови континенти.

Желаем Ви топли и светли празници и успешна Нова 2019 година!

By Admin