vum-logo-header-BG

Професор от ВУМ участва в ново проучване за щастието

study on happiness

Някога чудили ли сте защо някои страни са по-щастливи от други? Едно ново проучване за щастието, в което проф. Михаил Минков взе съществена част, подсказва, че това може да се дължи на гените на гражданите.

Изследователите са открили, че гражданите на нациите, които се оценяват за най-щастливи са по-склонни да имат специфичен алел в тяхната ДНК, който засяга  сетивното удоволствие и намаляване на болката.

Изследователите, включително и тези от Висше Училище по Мениджмънт в България, установиха силна корелация между щастието на нацията и присъствието на А алела във FAAH ген варианта rs324420 на генетичния грим на гражданите.

Този алел помага за предотвратяване на химичното разпадане на анандамид – вещество, което повишава сетивното удоволствие и спомага за намаляване на болката.

Нациите с най-голямо разпространение на A алела са най-категорично тези, които се възприемат за най-щастливи. Те включват Гана и Нигерия в Западна Африка, и народи oт Северна Латинска Америка като Мексико и Колумбия, чиито граждани са от индиански или смесен евро-американски произход.

Арабските народи от Ирак и Йордания, и Източно-Азиатските народи от Хонг Конг, Китай, Тайланд и Тайван, които са с най-слабо разпространение на А алел, е установено, че е най-малко вероятно да оценят себе си като „много щастливи“.

Генетиката също предлага обяснение за различията в щастието между европейските народи.

В Северна Европа, например шведите, е установено, че има много по-голямо разпространение на А алела – и те по-често се оценяват като много щастливи – отколкото техните братовчеди от Централна или Южна Европа.

Въпреки това политиката и икономиката са причинили флуктуации в нивата на щастието в някои страни по време на проведеното проучване, казват изследователите. Също така е било установено, че климатичните разлики са значително свързани с националните различия в усещането за щастие.

За повече информация, моля посетете: ndtv.com

 

By Admin