fbpx

 

Варна е победител в надпреварата за Европейска младежка столица на 2017 година

 

 

Варна е най-големият град и морски курорт по българското черноморско крайбрежие. Той е третият по големина град в България след София и Пловдив. Населението на Варна наброява 334,870 души. Градът е основан през 6-ти век пр.н.е. Днес, заради своята история и оживената си атмосфера, Варна често е наричана „морската столица на България.”

Варна е център на един от най-старите фестивали за класическа музика в България. В града има драматичен и куклен театър, опера и филхармоничен оркестър. Тук се намират два от най-модерните мултифункционални центрове в страната – Дворецът на културата и спорта и Фестивалният конгресен център, където се провеждат множество международни филмови и други фестивали, научни форуми и спортни събития.

Поради стратегическата си позиция на картата на Югоизточна Европа Варна се е превърнала в едно от най-големите селища по черноморското крайбрежие от античността насам. Множество паметници на културата, които днес са изложени във Варненския археологически музей, датират от този период. Впечатляващата колекция на Музея включва находки от Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото златно съкровище в света, датиращо от преди 6000 години.

Един от символите на Варна е Морската градина – прекрасно място за разходки и отдих. Тя е национален паметник на градинското и парковото изкуство.

Друг туристически обект, който заслужава внимание, е Аквариумът. Той представлява център за популяризиране на черноморската флора и фауна. В него е представена първата и единствена биологична експозиция в страната. В Делфинариума туристите могат да се насладят на шоуто на делфините, представени по интересен начин от делфините и техните треньори.

Университетската ботаническа градина – Екопарк-гр.Варна, се намира в близост до град Варна, в курортен комплекс “Св. Константин и Елена“. Растителните колекции включват повече от 300 вида екзотични дървета и храсти, а тревистите растения наброяват повече от 100 вида. В Розариума се отглеждат над 30 вида рози.

Аладжа Манастир – един от малкото скални манастири в България – също си заслужава да се посети. Скалният манастир е разположен в централната част на Природен парк „Златни пясъци“ – защитена територия с редки дървесни видове.

Варна предлага разнообразни възможности за отдих и спортуване на открито и на закрито. В града има три големи търговски центъра с кина и салони за уелнес и други видове услуги.

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to admissions@vum.bg

 

Здравейте!

Щракнете върху някой от нашите представители по-долу, за да разговаряте в WhatsApp или да ни изпратите имейл до admissions@vum.bg

×