fbpx

По време на следването Ви във ВУМ, ние ще Ви обучаваме как да планирате своите бизнес финанси. Преди това обаче вие трябва да можете да планирате добре личните си финанси и да вземате информирани решения.

Ако сте гражданин на държава-членка на Европейския съюз или на Европейското икономическо пространство, можете да обмислите възможността за нисколихвен студентски заем, гарантиран от Република България. Държавногарантираният заем е доста изгоден, давайки ви възможност да изплатите следването си и дори да покривате ежедневните си разходи. Такъв заем е с много нисък лихвен процент, който по закон не може да надвишава 7 процента;
Не е необходимо да имате каквито и да било гаранции (човек, недвижимо имущество или постоянен доход), тъй като това е държавногарантиран заем.

  • От Вас се изисква да заплащате лихва само върху сумата, която действително сте похарчили, а не върху цялата сума, която банката е одобрила първоначално;
  • Трябва да започнете да плащате една година след официалното си завършване;
  • След което, в рамките на 10 години, трябва да изплатите цялата сума на равни месечни вноски;

Банките, сключили типов договор за кредитиране на студенти и докторанти са:
1. Банка ДСК ЕАД
2. Първа Инвестиционна Банка АД
3. Райфайзенбанк (България) ЕАД
4. Алианц Банк България АД
5. Юробанк България АД (Пощенска банка)

Повече информация относно стъпките, които всеки един студент трябва да направи, може да откриете тук.

Ако сте гражданин на страна извън Европейския съюз, която обаче се ползва с визови облекчения, преди задвижването на процеса по кандидатстване за виза, от Вас се очаква да предплатите регистрационна такса, една семестриална такса и по възможност, 6-месечна вноска за настаняване.

Ако сте гражданин на страна, която не е член на Европейския съюз, на Шенгенското пространство, на Европейското икономическо пространство или не се ползва с визови облекчения, ще се наложи да се съобразите с всички изисквания на българските власти, изброени в раздела за визовите изисквания. Трябва да се подготвите за едногодишно предплащане на регистрационна такса, пълна такса за обучение и такса за настаняване, както и за внасяне на визов депозит.

Кандидатстването за виза D винаги включва допълнителни разходи, като куриерски услуги, преводи и легализация, здравно осигуряване. Важно е да го имате предвид.

Свържете се с нас за помощ относно кандидатстването за заем.

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to admissions@vum.bg

 

Здравейте!

Щракнете върху някой от нашите представители по-долу, за да разговаряте в WhatsApp или да ни изпратите имейл до admissions@vum.bg

×