Центърът за професионално образование и обучение към Международен колеж, е частна образователна институция в България, с действащи центрове в градовете Варна и Добрич. Дейностите ни са в областта на туризма, хотелиерството, кулинарните изкуства, счетоводството, информационните технологии и земеделието, в партньорство с много организации в България.

Предлагаме програми и стажове, подходящи за студенти от професинални гимназии в Европа. Като домакин, със съдействието на програма Еразъм+, ние предлагаме съдействие и подкрепа преди и по време на обучението на студентите. В днешният бързо променящ се пазар на труда, младите поколения трябва да придобиват нови умения постоянно, за да са конкурентоспособни. Нашите центрове имат за цел да подготвят младите хора за техните бъдещи професии, давайки им възможността да развиват способностите си в реална работна среда.

За нашите бъдещи стажанти ние предоставяме цялата необходима подкрепа. Предлагаме едни от най-добрите работни позиции за стаж, главно в областта на туризма, хотелиерството, кулинарните изкуства, счетоводството, информационните технологии и земеделието.

Нашите центрове се намират в 2 от най-спокойните и безопасни градове в България, на много комуникативни мяста, в самия център на градовете. Едно от най-важните предимства на живота в България са евтините стоки и услуги, предлагащи същото качество като тези в Европа. Благодарение на мекият климат и 4-те сезона, всички бързо свикват със средните температури през зимата и средно високите температури през лятото.

Нека не забравяме едно от най-големите предимства, а именно фактът, че Варна е разположена на черноморското крайбрежие и има дълга и широка плажна ивица с чист пясък. Добрич е само 40 км от друг забележителен плаж, награден със син флаг за втори път през 2017 – плажът в курорт Албена. Не на последно място, градовете Варна и Добрич се намират много близо до българо-румънската граница, което дава възможностт на всеки стажант да посети известни румънски обекти и забележителности, допълвайки цялостното си изживяване в България.

Нашата главна цел е да осигурим не само добра позиция за стаж, но и да помогмен на всеки участник да се чувства като у дома и да има възможността да изпита спокойния живот на България, съчетан с мултикултурен обмен и придобиване на нови професионални умения.


Центърът за професионално образование има опит в организиране на стажантски програми за студенти от България и чужбина, както и за ученици от професионални гимназии от европейски държави, заинтересовани да бъдат стажанти в България. Десетки български студенти са имали възможността да се възползват от стажове в Европа – като например Германия, както и стажантски програми в Кипър. Центърът за професионално образование предлага стажантски програми за европейски студенти също.

Последният организиран стаж беше за група от студенти от Regional Vocational School Golf Hotel, Франция. Френското училище избра ЦПО заради комбинацията от възможности за стажове в ресторант, кухня и бар, всички на територията на една сграда. Не на последно място, възможността за настаняване в общежитията на Висше училище по мениджмънт, където младите хора имаха възможността да живеят заедно със студенти от около 50 различни националности, да се запознаят с различни култури и обичаи, да практикуват своите умения по англисйки език. Младежите бяха стаж в ресторант, който обслужва гости на местната община, мениджъри на банки и големи офиси в централната част на Добрич. Те имаха възможността да са част от организацията на различни мероприятия като сватби и големи фирмени събития. Една от най-интересните части от обученито им беше готвенето с шеф готвачи (инструктори от Висше училище по мениджмънт и Международен колеж), които са имат опит в ресторанти с 3 звезди Мишлен.

 

Killian Sebbane (Professional High School Lycee Golf Hotel): Това със сигурност е най-хубавото ми изживяване, нещо, което не всеки е изпитал, но аз знам, че някой ден ще се върна в тази държава, изпълнена с  толкова щедри и грижовни хора. Това пътуване отвори очите ми към много неща, за които преди бяха затворени. То ме промени на културно ниво, но най-вече като човек, защото по време на това пътешествие аз открих някои аспекти от себе си, които дори не знаех, че съществуват. Виждам света по начин, по който никога досега не бях. По време на престоя си, се срещнах хора с големи сърца и невероятна доброта. Тези хора ще оставят голям отпечатък върху моето съществуване и моята личност. Това са нашите български приятели, тези хора, които първоначално бяха непознати за мен, се превърнаха в нещо повече от приятели. Някои от останалите ги чуствах дори като част от семейството ми и всичко, което направихте за нас, за мен, няма да мога да ви се отблагодаря. Имаше добри и лоши моменти, нищо не е перфектно, но добрите моменти са тези, които ще останат в спомените ми. Накрая, искам да благодаря на хората, които ме придружаваха, моите другари и най-вече нашите преподаватели, които прекарваха цели нощи, работейки върху този проект.
Благодаря ви, че написахте тази страница от моята история. Тъй като не обичам да казвам ” Сбогом “, аз казвам ” До следващия път, приятели ”
Blagodarya !!