fbpx

София е столицата на България. С официално регистрираното си население от 1,267,098 души тя е 15-ият по големина град в Европейския съюз.

София е главен административен, индустриален, транспортен, културен и образователен център на страната. В града кипи оживен и забързан живот. Посетителите обаче могат да бъдат приятно изненадани от уютната атмосфера, неприсъща за един мегаполис. София е заобиколена от три величествени планини – Витоша, Люлин и Стара планина, които са сред най-предпочитаните места за отдих. Съвсем малко са световните столици, които биха могли да се похвалят с толкова красиви и достъпни природни паркове на една ръка разстояние.

Историята на София започва преди седем хиляди години. Градът е едно от най-старите човешки селища в Европа, а неговите многобройни исторически и архитектурни паметници съхраняват мъдрости от един вековен културен опит. Самото име, София, е запазило за поколенията един от най-красивите културни символи на християнството – “божествената мъдрост”. Градът е наследник на древната римска крепост „Сердика“, която в началото на 2-ри век сл.н.е. прераства в регионален център на Римската империя, а в края на 3-ти век се превръща в столица на новосъздадената провинция Вътрешна Дакия (Dacia Mediterranea).

Още от древността градът и околностите му са прочути с изобилието на топли и студени минерални извори.
В София не е възможно да се отегчиш. Множеството антични забележителности в града чудесно се съчетават с модерни концертни зали, опера, значими национални музеи, художествени галерии, театри, клубове, дискотеки и подземни джаз локали, предлагащи вълнуващи преживявания за всякакви вкусове и предпочитания.

София е прекрасно място за кулинарен и винен туризъм. Градът осигурява чудесни условия за спорт – няколко стадиона и добре оборудвани спортни зали, открити тенис кортове, голф игрища и съоръжения за конна езда, минерални басейни и др. А само на 20 минути път от градския център, в страхотния Природен парк „Витоша“, бихте могли да карате ски и през нощта.

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to admissions@vum.bg

 

Здравейте!

Щракнете върху някой от нашите представители по-долу, за да разговаряте в WhatsApp или да ни изпратите имейл до admissions@vum.bg

×