fbpx

България се превръща във все по-голяма степен в най-добре пазената тайна на Европа за придобиване на висококачествено образование при ниски разходи за живеене!

 

Приблизителни ежемесечни разходи за живеене във Варна/Добрич

Разходи за хранаEURO 120
Разходи за настаняване *EURO 80-140
Студентска карта за градски транспорт *EURO 11
Други разходиEURO 30
Общо месечни разходиEURO 300

*Настаняването зависи от кампуса, който студентът е избрал

**Студентската карта за градски транспорт е валидна само за град Варна. В Добрич не се налага използването на градски транспорт.

Прогнозите се основават на средните месечни разходи на студент в бакалавърска или магистърска програма. Естествено, общите разходи ще бъдат по-високи, ако студентът е съпровождан от член на семейството, което ще се отрази на всеки отделен разход.

Ние бихме Ви посъветвали следното:

  • Уверете се, че имате достатъчно средства за завършването на курса преди да отпътувате за Варна.
  • Висшето училище не може да оказва финансова подкрепа на лица, които са изпаднали в затруднения.
  • Помислете за допълнителните разходи - като такса телевизия, телефонни разходи, разходи за комунални услуги и т.н.
  • Когато кандидатствате за разрешение за пребиваване, ще възникнат допълнителни разходи.

Пазаруване

Повечето магазини са с работно време от 10:00 до 19:00 часа, от понеделник до неделя. Доста големи магазини поне веднъж седмично имат удължено работно време - до 19:30-20:00 часа, а някои супермаркети са отворени 24 часа, седем дни седмично. Можете да намерите постелки за легла и кухненски съдове в универсалните магазини и в някои от по-големите супермаркети. Добре е да се възползвате от разпродажбите в края на летните и зимни месеци. В България клиентите трябва да плащат посочената цена на етикета. В повечето случаи няма договаряне.

Какви са цените на стоките?

Цените варират в зависимост от това къде пазарувате и какви продукти купувате. Обикновено супермаркетите имат стоки със собствена марка, които са по-евтини от най-известните марки. Също така можете да проучите местните пазари, където цените на хранитe, особено на пресните храни и млечните продукти, могат да бъдат значително по-евтини. Графиката на страницата ще Ви даде приблизителна представа за стойността на основните продукти.

За допълнителна информация относно местната валута, жизнения стандарт, разходите за настаняване, таксите, банковите разходи, здравеопазването, свободното време и т.н., изтеглете нашата Студентска Брошура.

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to admissions@vum.bg

 

Здравейте!

Щракнете върху някой от нашите представители по-долу, за да разговаряте в WhatsApp или да ни изпратите имейл до admissions@vum.bg

×