vum-logo-header-BG
The Great Wall in Beijing, China

Група студенти от ВУМ бяха на проучване в Китай като част от международното студентско сътрудничество с Capital University of Economics and Business (CUEB), Пекин. Студентите бяха разделени на 7 екипа, за да работят по различни теми и резултатите от тяхното изследване бяха представени на 16-ти март на лекторите и студентите от CUEB. По-долу може да прочетете какво каза за своето преживяване и впечатленията му от пътуването Димитри Радев, студент 1-ви курс, който следва Международен Бизнес Мениджмънт във Висше Училище по Мениджмънт.

„Първия ден от нашето пътуване до Китай бяхме толкова изморени от дългото пътуване, че трябваше да си починем. На втория ден тръгнахме с нашия екскурзовод, който беше чудесен. Този ден разглеждахме забележителности на китайската столица Пекин. Там видяхме Забранения град, мястото, от където останалата част на града е била развита по-късно. Забраненият град е и самият център на Пекин. И както видяхме на картите, предоставени от персонала там, градът се развива в кръг, и всичко е направено в съответствие с принципите на Фън Шуй. Забранения град е много красив, а също и огромен, почти с размерите на едно българско село.

Също така ние посетихме различни исторически места в Пекин, които бяха просто великолепни. Като например Великата китайска стена, която беше точно както си мислех, че ще бъде, фантастична! Особено изгледът, след като разгледате наоколо за известно време. Въпреки че имаше повече хора, отколкото си представях. Никога не съм виждал толкова много хора, събрани на едно място! Посетихме също Летния дворец, най-красивата настройка, която някога съм виждал в живота си досега. Беше просто спираща дъха гледка и разбира се, дворецът също е построен в съответствие с принципите на Фън Шуй. Хората в Китай са също много мили. Въпреки културните различия, ние пак успяхме да се разберем един с друг, което е доста невероятно от моя гледна точка. Но най-интересната част беше сътрудничеството ни с китайския университет CUEB и техните студенти, които бяха отлични и имахме много добри резултати.“

А ето какво е преживяла по време на пътуването Елеонора Шепел, която следва магистърската ни програма „Бизнес Администрация“.

Най-доброто изживяване някога!

Най-доброто решение, което някога съм вземала, е да се присъединя към пътуването до столицата на Китай, Пекин, предложено от Висше Училище по Мениджмънт, което ни даде невероятна възможност да пътуваме и да разучим нов свят и култура. По време на това пътуване видяхме толкова много неща, които се различават от живота в Европа. Това място ни остави без думи с красотата си и с начина на възприемане на живот. Всичките стереотипи, които знаехме преди да заминем, бяха заличени още първият ден, в който пристигнахме.

Първото място, където отидохме, беше Забранения град, който се намира точно в центъра на Пекин и е изключително огромен, с много интересни истории и факти за хората, които си живели там. Основно той е бил обитаван само от императора и семейството му, неговите слуги и любовници. Това създава удивително усещане, когато осъзнаеш, че само преди векове хората са били убивани, ако са опитали да влязат в този град, докато ние просто се разхождаме около мястото и си правим снимки там, където някога е било дори забранено. След това, разбира се, ние посетихме Великата китайска стена, която изглежда точно, както си я представяхме. Много трудно да се изкачиш и с много красива гледка към планините и природата около нея. Сега можем да кажем, че сме видели двете най-важни китайски чудеса.

И как да забравим за Храма на Рая, който е толкова красив и великолепен!

Също така видяхме и много други спиращи дъха места и конструкции, стари и модерни. Едно място изглеждаше точно като рай, което беше Летният Дворец.

Не бихме могли да кажем, че сме били в Китай, ако не сме опитали местната им храна.

С изключение на програмата, която имахме със студентите от ВУМ и дните на общото сътрудничество с китайския университет CUEB (това също беше доста страхотно), имахме няколко дни за себе си, така че посетихме известния зоопарк с панди и храма Лама, където се намира най-голямата статуя на Буда!

Това беше най-хубавото време в живота ми, което отвори нови граници за мен и ме запозна с толкова много нови хора. Китайските студенти са много интелигентни и трудолюбиви. Цялата нация е много мила и позитивна; те лесно дават израз на емоциите си и не се страхуват от чужденците, дори ако те не говорят английски. Искаше ми се да остана там по-дълго!

By Admin