Стъпка 1

Първо, трябва да си изясните в коя професионална област бихте искали да се развивате, коя професия би Ви подхождала, в кой сектор на икономиката бихте искали да градите кариера и какъв е подходящият вид компания за вас. Трябва да си зададете въпроса : В коя страна бих започнал своята кариера?

Стъпка 2

След като си отговорите на горните въпроси, направете следващата стъпка и проверете изискванията за вакантните работни места в топ 5 компаниите, отговарящи на вашите изисквания от Стъпка 1. След което внимателно прочетете информацията, споделена в секцията за кариерно развитие в техните уебсайтове. Можете да направите още една крачка напред като потърсите техни бивши или настоящи служители в социални платформи като Linkedin и видите с какво се занимават, как се представят, какви позиции са заемали преди това и т.н.

Стъпка 3

Социалната мрежа! Постарайте се във Facebook да не споделяте само селфита, а започнете да си изграждате собствен имидж и да се представяте в светлина, в каквато бихте искали да Ви види Вашият бъдещ шеф и работодател. Споделяйте личните си възгледи, коментирайте мнения, споделени в професионални форуми, свържете се с професионалисти, които са изградили успешни кариери в съответната област, посещавайте не само събития, свързани с кариерното развитие и образованието, но и професионални събития, посветени на теми, които са актуални за избраната от Вас професионална област.

Стъпка 4

Изберете най-добрия университет – не в световен мащаб, а във Вашия регион. Постарайте се да се насочите към по-малък, но утвърден в определена област университет. Университетът, на който сте се спрели, трябва да бъде признат в своя географски регион за постиженията му в конкретна област, не във всички области. По този начин не само ще развиете различна и специална гледна точка, но също така ще имате възможност да се срещнете, чрез своите преподаватели и гост-преподаватели, академични съветници и колеги, с лидерите в интересуващата Ви област и да си създадете контакти. По този начин Вие ще развивате обществения си капитал – ключ към бързо израстване в кариерата.