Бакалавърски програми

Присъединявайки се към Висше училище по мениджмънт Вие сте на път да преживеете най-страхотното интелектуално приключение, каквото бихте могли да си представите. Ще откриете, че ние сме образователна институция на 21-ви век. Ние обучаваме утрешните бизнес визионери!

Висше училище по мениджмънт с гордост посреща студенти от над 40 държави. ВУМ се стреми да предлага динамично обучение в разнообразна мултикултурна среда, промотирайки различията, креативността и свободата на изразяване. За да насърчава креативността и да развива различните гледни точки, ВУМ предлага богата гама от възможности за екскурзии и обмен на студенти (един или два семестъра) с университети от различни части на света. Студентският живот е изпълнен с динамични преживявания.

Кандидатствай за стипендия

ВУМ българското бизнес училище с най-много участия в световни рейтинги виж тук


МАРТИН СКИПАРНОВ
трансферирал се от университет в Австрия в специалност Хотелски мениджмънт
"....ако сравним нещата, които учим във ВУМ с тези във Виена, почти няма разлика."

" Казвам се Мартин и уча в програмата за българска и британска диплома Hospitality Management във Висше училище по мениджмънт.

Бих казал, че атмосферата тук е по-различна от тази в университета във Виена, където учих преди да се прехвърля. Основната разлика идва от това, че във ВУМ колеги, преподаватели и служители са много по мили и сърдечни,бих казал по-земни. От друга страна, комуникацията между преподатаватели и студенти е приятелска, което прави лекциите много приятни.

Ще добавя, че ако сравним нещата, които учим тук с тези във Виена, почти няма разлика. Доста от предмететите тук се покриват с тези от австрийския университет, в който учих, а и практическите занимания са доста и на ниво, не на последно и тук има много чуждестранни студенти.

В заключение, бих искал да кажа на тези, които искат да учат в чужбина, че трябва да бъдат себе си и да не се оставят на обстоятелствата. Времето ще покаже дали сте избрали правилното място, но когато си задедете въпросът "струва ли си", моят съвет е купете си билет за България и тук ще намерите алтернатива на западното образование."


МИЛИЦА КОДЖАБАШЕВА
трансферирала се от университет в Холандия в специалност Международен бизнес и мениджмънт
"... лекторите във ВУМ винаги обръщат персонално внимание на всеки един студент."

" Средата в университета е подходяща, за хора които наистина са готови да учат и да се развиват. След като се върнах от Холандия, най-голямо впечатление ми направи това, че лекторите винаги обръщат персонално внимание на всеки един студент.

Докато учех в Холандия, ми беше трудно да се адаптирам към системата им, но в този университет срещнах страхотни хора с големи амбиции.

Моят съвет към всички, на които им предстои кандидатстване, е да потърсят място, където ще се чувстват спокойни и ще намират стимул да работят усърдно.

Да излезеш от България сам, изглежда лесно и примамливо, но всъщност може да се окаже непосилна задача.

Не съжалявам за избора си и се радвам, че съм част от този колектив."


КРИСТИЯН ДИМИТРОВ
трансферирал се от университет във Великобритания в специалност Софтуерно инженерство
"ВУМ не отстъпва на чуждестранните университети по материална база и културно разнообразие."

" Средата във ВУМ е далеч по-спокойна от тази, на която бях свикнал, докато учих във Великобритания. Тук броят на студентите е значително по-малък от този в повечето западноевропейски университети, което си има своите плюсове. Човек може много по-лесно да се концетрира без да бъде разсейван от шума на останалите и никога не е твърде далеч, за да чуе преподавателя.

ВУМ не отстъпва на чуждестранните университети от към материална база и културно разнообразие. Обучението във ВУМ се извършва изцяло на английски, като нивото на преподавателите е същото като на тези в чуждестранните университети. Обучението в чужбина е един много ценен опит.

То дава възможност на студента да се докосне и заживее с една напълно различна за него култура и най-важното - да научи езика им. За годината, която прекарах във Великобритания, научих много за традициите им, за това как живеят, с какво се различават от нас и много други.Съветвам всички студенти да се възползват от възможността, която ВУМ им предоставя, и да прекарат една година от обучението си в чужбина."


ВАНЕСА РОМАНОВА
трансферирала се от университет в Германия в специалност Хотелски мениджмънт
"Обучението ми във ВУМ е свързано с комуникация със студенти от различни специалности и националности също като в Манхайм."

" Не ми беше трудно да сменя средата и мястото на обучение, да се върна в България. Аз съм адаптивна и комуникативна личност. Обучението ми във ВУМ е свързано с комуникация със студенти от различни специалности и националности също като в Манхайм.

Обменяме си информация, емоции и чувства, което ни сплотява и развива като личности. Тези, които смятат да учат в чужбина трябва да знаят, че поемат голяма отговорност."

Започвайки от това, че трябва да се грижат за себе си сами, няма да виждат близките си, да плащат сами сметките си и да се адаптират към нова среда с хора, които срещат за пръв път.

Ще се нуждаят от време за адаптиране. Освен, че ще попаднат в нова среда, ще бъдат и в голяма конкуренция с останалите. Ще бъде предизвикателство, в което ще изградят характер и целите си."


ЛЮБОМИР ЛИРКОВ
трансферирал се от университет в Холандия в специалност Международен бизнес
"ВУМ е алтернатива на западното образование, която си струва да бъде взета под внимание."

" През изминалия месец, получих своята диплома за завършено висше образование във ВУМ. Специалността с която се дипломирах с две дипломи българска и британска е Международен бизнес и мениджмънт. Два месеца след получаване на дипломата си започнах работа в отдел Инвестиции в централата на банка.

Университета от който се трансферирах във ВУМ, се намираше в Айндховен, Холандия. Над половината от състудентите ми там бяха от държави различни от Холандия. Поради този факт, средата в университета беше доста пъстра и различна, от което и да е друго място на което съм бил до този момент. Ако трябва да я опиша с една дума, то със сигурност това би било “международна”. Комуникацията с хора, с различни идеали и вярвания, е сигурен начин да разшириш мирогледа си.

Смело мога да заявя, че с преместването си във ВУМ, усетих същата тази атмосфера. Но най-хубавата част беше, че с приключване на занятията, имах възможността да изляза и да бъда в страната която наричам свой дом. Бих казал, че ВУМ е едно прекрасно място, което може да предостави международно признато отличие в собствената ни страна.

Моят съвет към студентите, които проявяват интерес към висше образование в чужбина, е да изберат внимателно университета и следователно средата, в която ще попаднат. Факторите, водещи към едно успешно образование, не се изчерпват с престижа на дадения университета. Като човек прекарал време в чуждестранен университет, мога да заявя че ВУМ е алтернатива, която си струва да бъде взета под внимание."