vum-logo-header-BG

За пореден път възпитаници на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт впечатлиха професионалното жури на Кулинарна купа на България 2019, като грабнаха първи места на тазгодишното издание на състезанието, което се проведе на 19-ти и 20-ти април в Палата 2 на Международния панаир в Пловдив.

Първо място в категория „Телешко“ за купата на „Ростар БГ“ категорично заслужи студентът 2-ри курс на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Николай Димитров. Той впечатли журито с телешко бонфиле, запечатано на тиган с пречистено масло и завършено на фурна с прясна мащерка и чесън, картоф, приготвен в картофен бульон и подравен с настъргана телешка пастърма, пюре от земна ябълка с трюфел и чипс от маринована земна ябълка с трюфелово олио, пролетни моркови и аспержи, приготвени в подсолена вода и завършени в маслен сос с чубрица, сос от винена редукция и коняк с редуциран телешки бульон, пудра от спанак и настърган черен летен трюфел.

Безспорен беше триумфът на друг студент от Институт по кулинарни изкуства към ВУМ –  Кристина Димитрова. След като само в рамките на няколко месеца взе сребърен медал на престижно международно състезание в Солун и участва в майсторски клас на „краля на макароните“ шеф Пиер Ерме, тя покори жури, участници и публика и безапелационно надви конкуренцията в категория „Сладкар на България“ за 2019 г. Талантливата млада кулинарка постави и нов рекорд в историята на Национална кулинарна купа на България, печелейки още две отличия в категориите „Най-добра шоколадова скулптура“ и „Най-добър ресторантски десерт“.

Темата на шоколадовата скулптура, която Кристина представи, бе изключително актуална, а именно „Опазване на околната среда и влиянието на пластмасата в съвременния свят“.Нейна е цялостната идея за визията и посланието на кулинарния шедьовър, а най-впечатляващо в изработката е, че всички детайли са ядливи, изработени от висококачествен белгийски тъмен шоколад на Белколад. В другата категория – „Ресторантски сватбен десерт“ с вдъхновение „лавандула и люляк“ – Кристина презве журито с нежно изкушение от маскарпоне, вишни и лавандула. Основните компоненти на изискания десерт бяха лавандулов гел с бял шоколад, мус с маскарпоне, вишни, ликьор „Строх“ и австрийски ванилови сладки.

Ден по-рано, варненец спечели и титлата „Най-добър млад готвач на България“ за 2019 г. Това е Красимир Баналиев, ученик от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Варна. Купата му бе бръчена от министъра на туризма на Република България г-жа Николина Ангелкова.

Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно състезание в България, на което могат да премерят сили най-добрите и смели готвачи, които се състезават в различни категории, както за професионалисти, така и за млади кулинари. Основен организатор на събитието на Българската асоциация на професионалните готвачи. Национална кулинарна купа на България се провежда всяка година, а настоящото състезание в Пловдив беше 12-то поредно. На миналогодишното състезание престижното отличие Готвач на България 2018 също бе за Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, спечелено от шеф-инструктор Васил Якимов, а екипът от студенти на друг шеф-инструктор в учебното заведение, шеф Калоян Колев спечели второ място за Отбор на България 2018.

By Admin