vum-logo-header-BG

На незабравимо културно пътешествие в екзотична Индия се насладиха зрителите на културния фестивал „Санскрити“, който се проведе на сцената на Летния театър в Добрич.

Инициатори на пъстрия спектакъл бяха студентите от Технологичния университет и Университета по криминалистика в щата Гуджарат, които с песни, танци и много забавление представиха родния си фолклор и традиции пред българска публика.

Програмата стартира с традиционна индийска молитва, отправена към бог Ганеша,  за успех на събитието. И то наистина бе такова! Изпълнението на изящният танц „гумар“, характерен за най-големия щат в Индия, Раджастхан, впечатли аудиторията с красотата на пъстрите костюми и емоцията на екзотичните ритми.

Студентите представиха и традиционния за родния им щат Гуджарат танц „гарба“. „Гарба“ се изпълнява по време на най-дългият танцов карнавал в света Навратри, при който в продължение на девет нощи индийците благодарят за добрата реколта. Тоалетите за гарба са изключително пъстри, покрити с мъниста, вградени стъкълца и шарени бродерии и апликации.

А какво е индийски фестивал без песни! Традиционни и съвременни боливудски мелодии огласиха сцената и определено раздвижиха публиката. За да бъде празника още по-вълнуващ, в програмата се включиха талантите на студио за поп-рок певци „Сарандев”, гр. Добрич, както и служители на Висше училище по мениджмънт, които изпълниха традиционни за българския фолклор песни и танци.

Фестивалът „Санскрити“ се проведе в рамките на международната лятна програма на Висше училище по мениджмънт. В продължение на един месец, индийските студенти се обучават в магистърски модули по „Предприемачество“, „Стратегическо управление“ и „Планиране на ресурсите на предприятието“, посещават редица бизнес организации и големи компании в региона, участват в организирани екскурзии и мероприятия.

„Тук, във Висше училище по мениджмънт, не се чувстваме като в чужбина, а като у дома си, тъй като българите са изключително любезни и ни помагат. Затова искаме да ви благодарим – за обучението, за прекрасната образователна, практическа и културна програма, но и за това, че споделяте с нас своите традиции и обичаи. Надяваме се да имаме възможността отново да се върнем в България”, споделиха индийските студенти.

Следващото събитие, което всички очакваме с нетърпение е мащабна демонстрация на йога упражнения. Тя е посветена на Международния ден на йога и ще се проведе на 21-ви юни от 15:00 часа във фоайето на кампуса на Висше училище по мениджмънт в Добрич.

Източник снимка: ПроНюз Добрич

By Admin