✔️ Хранителни технологии в кулинарните изкуства е иновативна специалност, която съчетава научен подход с практически умения и предоставя знания и компетенции в три области – технология на храните, кулинарни изкуства и бизнес умения. Това е уникална за българския и европейски пазар програма, която предоставя научни познания с фокус върху кулинарните процеси.
✔️ Студентите се запознават с теми, свързани с химия, физика и микробиология на храните, технология на кулинарните процеси, икономика и маркетинг в ресторантьорството и хранителната индустрия. Бъдещите кулинари-технолози ще съчетават практически опит в кухнята с наука и технология на храните, за да творят нови ястия и вкусови преживявания.
✔️ Програмата по Хранителни технологии в кулинарните изкуства ще ви даде задълбочени познания за храните и кулинарните процеси. Тя ще Ви помогне да разработите нови продукти, нови техники на готвене, ще развие сетивата Ви и ще Ви даде познания за работа с най-съвременни технологии и готварски техники. Обучението се извършва от водещи майстор-готвачи и учени-специалисти в различни области на химията, биологията, икономиката, мениджмънта, туризма и гостоприемството.
✔️ Гаранция за качеството на програмата е партньорството с водещи реномирани международни асоциации от бранша като Асоциацията на изследователите-готвачи (Research Chefs Association), с образователни институции от чужбина и с бизнес организации с цел трансфер на иновации и добри практики и възможност за осигуряване на успешна професионална реализация на студентите след тяхното обучение.
✔️ Основните акценти на програмата са:
✔️ ВУМ има богата и разнообразна мрежа от повече от 200 активни международни партньори, където нашите студенти могат да проведат предвидения в учебния план задължителен практически стаж. По този начин те получават реална възможност да създадат контакти, да почерпят умения и опит в реална среда и да положат основите на бъдещата си успешна бизнес реализация.
Място на обучение
Добрич
Език на преподаване
Български/английски
Начало на учебния процес
Октомври
Продължителност на обучението
3 години (6 семестъра)
Семестриална такса: 750 евро;
Подробна информация за семестриалните такси за обучение и студентските заеми можете да видите чрез бутона по-долу.
Ние във ВУМ предлагаме кратки и ясни стъпки за прием на кандидатите. Основните изисквания към студентите са висока мотивираност и добри резултати от дипломата за средно образование. Владеенето на английски език е препоръчително, но не задължително.
В процеса на прием Висше училище по мениджмънт стриктно следва правилата и разпоредбите на Министерството на образованието и науката на Република България.
• Въведение в технологията и тенденциите на молекулярната кухня (5 ECTS) • Антропология на храните (5 ECTS) • Технология и дизайн на сладкарските изделия в кулинарните изкуства (5 ECTS) • Технология и дизайн на хляб и хлебни изделия в кулинарните изкуства (5 ECTS) • Управление на специални събития (5 ECTS) • Конкурентоспособност на ресторантския бизнес (5 ECTS) • Кетъринг (5 ECTS) • Електронна търговия в кулинарните изкуства (5 ECTS) • Социални психология и потребителско поведение (5 ECTS) • Управление на човешките ресурси в кулинарния бизнес (5 ECTS) • Кариерно развитие (5 ECTS) • Социално предприемачество (5 ECTS) • Екология (5 ECTS)<>br • Културно предприемачество (5 ECTS)*Избираемите учебни дисциплини се предлагат при заявен интерес от определен брой студенти.
Факултативните дисциплини дават възможност за получаване на знания и умения в различни научни области в съответствие с интересите на студентите. Изучаването на факултативните дисциплини не е задължително, а по желание на студентите. За студентите, избрали да изучават факултативни дисциплини, те стават задължителни.
• Агротуризъм (5 ECTS)br
• Въведение в агробизнеса (5 ECTS)
• Електронен бизнес в аграрния сектор (5 ECTS)
• Растениевъдство (5 ECTS)
• Управленско консултиране в агробизнеса (5 ECTS)
• Компютърни мрежи (5 ECTS)
• Бизнес приложения (5 ECTS)
• Въведение в мултимедийните приложения и интернет (5 ECTS)
• Робономика (5 ECTS)
• Следващ чужд език (5 ECTS)
• Подводно културно наследство (5 ECTS)
• Eтнология (5 ECTS)
• Фолклористика (5 ECTS)
• Морска биология (5 ECTS)
✔️ Завършването на програмата Хранителни технологии в кулинарните изкуства дава много предимства, най-значимото от които са многобройните кариерни възможности, както в България, така и в чужбина.
✔️ Иновациите и творчеството в разработката на храни е ключов фактор за успех към променящите се потребителски тенденции и пазари. Специалността Хранителни технологии в кулинарните изкуства предоставя широка гама от компетенции и умения на бъдещите специалисти, което ги прави силно конкурентни в много сфери на професионална реализация като:
✔️ ВУМ подготвя своите студенти за силно конкурентния пазар на труда като им предоставя и практически съвети, напътствия и възможности за кариерно развитие. Висшето училище поддържа отлични връзки с бизнеса в България, Европа, САЩ и др., което е предпоставка за провеждане на практика и бъдеща реализация на студентите в различни партньорски институции и организации по целия свят.