vum-logo-header-BG

Хранителни технологии в кулинарните изкуства

Защо да избера Хранителни технологии в кулинарните изкуства във ВУМ?

✔️ Хранителни технологии в кулинарните изкуства е иновативна специалност, която съчетава научен подход с практически умения и предоставя знания и компетенции в три области – технология на храните, кулинарни изкуства и бизнес умения. Това е уникална за българския и европейски пазар програма, която предоставя научни познания с фокус върху кулинарните процеси.

✔️ Студентите се запознават с теми, свързани с химия, физика и микробиология на храните, технология на кулинарните процеси, икономика и маркетинг в ресторантьорството и хранителната индустрия. Бъдещите кулинари-технолози ще съчетават практически опит в кухнята с наука и технология на храните, за да творят нови ястия и вкусови преживявания.

✔️ Програмата по Хранителни технологии в кулинарните изкуства ще ви даде задълбочени познания за храните и кулинарните процеси. Тя ще Ви помогне да разработите нови продукти, нови техники на готвене, ще развие сетивата Ви и ще Ви даде познания за работа с най-съвременни технологии и готварски техники. Обучението се извършва от водещи майстор-готвачи и учени-специалисти в различни области на химията, биологията, икономиката, мениджмънта, туризма и гостоприемството.

✔️ Основните акценти на програмата са:

 • Иновативно съчетание между кулинарни изкуства, технология на храните и бизнес подход;
 • Задълбочено познание върху процесите, които протичат при кулинарната обработка на храните и продуктите;
 • Креативен подход при създаване на нови храни, напитки, ястия и вкусови преживявания, които съблюдават принципите на здравословност, безопасност, естетичност и икономическа ефективност;
 • Изучаване на традиционни и авангардни технологии на кулинарна обработка посредством работа с най-модерно кухненско оборудване;
 • Запознаване с най-новите тенденции в кулинарията, здравословната кухня и културните аспекти на храненето;
 • Управленски подход при планиране на операциите в кулинарното производство и насърчаване на предприемачески дух;
 • Възможност за практически опит в рамките на платени летни стажове в реномирани партньорски бизнес организации в областта на ресторантьорството и хранителната индустрия.

✔️ ВУМ има богата и разнообразна мрежа от повече от 200 активни международни партньори, където нашите студенти могат да проведат предвидения в учебния план задължителен практически стаж. По този начин те получават реална възможност да създадат контакти, да почерпят умения и опит в реална среда и да положат основите на бъдещата си успешна бизнес реализация.

Важна информация

location-for-dmom-vum-EN

Място на обучение
Добрич

globe-for-programmes-vum-en

Език на преподаване
Български

calendar-for-dmom-vum-EN

Начало на учебния процес
Октомври

stoptwatch-for-programmes-vum-en

Продължителност на обучението
3 години (6 семестъра)

Стипендии, такси и студентски заеми

Семестриална такса: 750 евро;
Подробна информация за семестриалните такси за обучение и студентските заеми можете да видите чрез бутона по-долу.

Изисквания за прием

Ние във ВУМ предлагаме кратки и ясни стъпки за прием на кандидатите. Основните изисквания към студентите са висока мотивираност и добри резултати от дипломата за средно образование. Владеенето на английски език е препоръчително, но не задължително. 
В процеса на прием Висше училище по мениджмънт стриктно следва правилата и разпоредбите на Министерството на образованието и науката на Република България.

За да кандидатствате, попълнете този формуляр  и го изпратете на admissions@vum.bg

Учебна програма

Кариерно развитие

✔️ Завършването на програмата Хранителни технологии в кулинарните изкуства дава много предимства, най-значимото от които са многобройните кариерни възможности, както в България, така и в чужбина.

✔️ Иновациите и творчеството в разработката на храни е ключов фактор за успех към променящите се потребителски тенденции и пазари. Специалността Хранителни технологии в кулинарните изкуства предоставя широка гама от компетенции и умения на бъдещите специалисти, което ги прави силно конкурентни в много сфери на професионална реализация като:

 • Кулинарни специалисти – технолози, които познават и владеят разнообразни кулинарни техники и имат богат практически опит в индустрията;
 • Експерти-технолози в хранителната индустрия;
 • Специалисти-консултанти в областта на храненето, храните и законодателството свързано с хранителната индустрия;
 • Продуктови мениджъри и маркетинг-експерти в областта на храните;
 • Специалисти по качество и безопасност на храните;
 • Експерти-изследователи в областта на храненето, с акцент създаване на нови храни, ястия, продукти и кулинарни техники;
 • Специалисти в областта на креативните индустрии, свързани с храните и храненето, включително медии, уеб-базирани платформи, културни събития и фестивали и пр.;
 • Предприемачи, собственици и управители на заведения за хранене и бизнес организации, свързани с производството, доставката, предлагането и консумацията на храни и хранителни продукти.

✔️ ВУМ подготвя своите студенти за силно конкурентния пазар на труда като им предоставя и практически съвети, напътствия и възможности за кариерно развитие. Висшето училище поддържа отлични връзки с бизнеса в България, Европа, САЩ и др., което е предпоставка за провеждане на практика и бъдеща реализация на студентите в различни партньорски институции и организации по целия свят.