По време на обучението Ви във ВУМ, ние ще Ви научим как да планирате бизнес финансите си. Въпреки това, Вие трябва първо да можете да планирате собствените си финанси добре и да вземате информирани решения.

Ако сте гражданин на държава, член на Европейския съюз или Европейската икономическа зона, имайте предвид възможността за нисколихвен студентски заем гарантиран от Република България. Има много предимства в това да плащате за университет и дори да покривате личните си ежедневни разходи, с гарантиран от държавата заем.

  • Той е с много нисък лихвен процент, който по закон, не може да надвиши 7 точки;
  • Той не изисква от Вас да имате човек, недвижимо имущество или доход, гарантиращи за Вас – държавата гарантира пред банката за Вас;
  • Вие само трябва да плащате лихвата върху сумата, която действително сте изразходвали, а не от общата сума, която банката първоначално е одобрила;
  • Вие трябва да плащате само една година, след като официално завършите университет;
  • След това разполагате с 10 години да платите цялата сума обратно на равни месечни вноски;

Ако сте гражданин на държава, извън Европейския съюз, но подлежащ на визови облекчения, ще се изисква от Вас да предплатите само таксата за регистрация, таксата за обучение за един семестър и препоръчително такса за настаняване за 6 месеца, преди да кандидатствате за виза.

Ако притежавате паспорт на държава, която не е член на Европейския съюз, Шенгенското пространство, Европейската икономическа зона или неподлежаща на визови облекчения, тогава ще се изисква от Вас да спазите всички изисквания на българските власти, посочени в раздела за визови изисквания. Имайте предвид и необходимостта от предплащане на таксата за регистрация, пълната такса за обучение, таксата за настаняване за една година напред и Виза депозит.

Кандидатстването за Виза Д винаги включва допълнителни разноски като куриерски услуги, превод и легализация, здравна осигуровка. Важно е да го имате предвид.