vum-logo-header-BG
Частичният локдаун в България и по света все още създава редица ограничения за любителите на туризма, пътуванията и пътешествията. Това накара много хора да потърсят алтернативи на обичайните им забавления.

Доц. д-р Мая Иванова, програмен директор на катедра Туризъм към Висше училище по мениджмънт, заедно с доц. д-р Гергана Славова от Икономическия университет разработиха анкета относно екопътеки. Целта на анкетата бе да проучи до каква степен хората използват екопътеките и разходките сред природата като противовес на пандемията с Ковид-19.

В радио-интервю за БНР, изследователите обобщиха резултатите от анонимната анкета, която показва, че хората търсят алтернативи, но в по-малка от очакваната степен. В тази връзка, доц. д-р Иванова и доц. д-р Славова са на едно мнение относно необходимостта от допълнително облагородяване на екопътеките, за да станат по-посещаеми, както и за различните видове алтернативен туризъм – селски, екологичен, здравен туризъм и др., с акцент върху съхранена природна среда и автентичната атмосфера.

В региона и покрай морската столица – Варна, където се намира главния кампус на ВУМ, съществуват куп непознати, но интересни места, които си струва да бъдат посетени.

Резултатите от анкетата показват също така, че мотивите на хората, които избират разходки по екопътеки са не заради физическата дистанция, а заради любовта към природата – резултат, който подсказва, че природните фактори надделяват над социалните.

Чуйте радио интервюто тук.

By Admin