В края на миналата седмица кралят на френското сладкарство Пиер Ерме гостува в София по покана на Френския институт в България, за да ръководи мастър клас по съвременно сладкарство.
На 9 март петима млади български сладкари, избрани след селекция на Асоциация „Relais Desserts“, участваха в конкурс, в който за 4 часа трябваше да приготвят торти с френска техника и минимум три традиционни български съставки.
Сред тях беше и Кристина Димитрова – студент 3-ти курс в Институт по кулинарни изкуства към ВУМ, която едва няколко дни след спечелването на сребърния медал за „Най-добър млад сладкар“ на престижно международно състезание в Солун, отново впечатли жури и участници с поредния си кулинарен шедьовър. Кристина представи торта на тема „Български съставки и френски техники”, включваща шоколадов пандишпанов блат „Генуа“, желе от ябълков компот, крем от кисело мляко с хрупкав бадемов меренг, козуначен блат със сироп от ракия, лавандулово желе и мус от спелта. Тортата е покрита с огледална глазура от бял шоколад и воал от мляко и чубрица. Декорацията е от бял шоколад, лавандула и ядливо сребро.
Важно е да се отбележи, че Кристина бе единственият студент в конкуренцията на изявени български сладкари с опит в елитни ресторанти.
Шеф Пиер Ерме е четвърто поколение на семейство сладкари-пекари от Елзас. Обявен през 2016 г. за най-добрият сладкар според класацията на „World’s 50 Best Restaurants“, наречен „Кралят на макароните“ и още „Пикасо на сладкарството“ от списание Vogue, той е международно известен със своите шедьоври. През 1998 г. основава заедно със своя бизнес партньор Шарл Знати своята компания „Maison Pierre Hermé Paris“.
Той става международно известен със сладките „макарон“, които се научава да прави през 1976 г. и на които значително обогатява пълнежа и развива до такава степен, че днес вкусът на макарона се смята за безкрайно поле от възможности за разгръщане на креативността.