fbpx

Шеф инструктор Васил Якимов от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт спечели първо място в категорията за индивидуални състезатели, след двудневна битка с близо 20 готвачи от цялата страна. Отборът на CAI също спечели, но този път второ място в категорията за “Най-добър кулинарен отбор на България” на „11-тата Национална кулинарна купа“ 2018 – с водач шеф Калоян Колев заедно със студентите Андреа Чианг (Хондурас) и Данил Двойнин (Ирландия), надпреварвайки се с 8 отбора от страната.  

 

 

 

 

 

 

Васил Якимов премина първия рунд на състезанието с тема „Модерна класика – българска история“ с приготвянето на основно ястие – агнешко месо увито със спанак и момици в було, а за предястие – пататник със свинско.  На втория ден от състезанието, с отварянето на черната кутия, шеф Васил приготви за стартер тартар от филе риба тон с мус от авокадо, а за основно – пъдпъдък с пюре от картоф и гарнитура моркови със сос от грозде и коняк, с което си заслужи първото място присъдено след журирането на шефовете от „Българската асоциация на професионалните готвачи“.

Второто място за отборa на шеф Калоян бе спечелено след приготвянето на супа от трюфели и руло от пъдпъдък с шам фъстък, сос „деми глаз“ с коняк и грозде, пюре от моркови със семена от резене, картофен чипс и картофена пяна, както и пъстарма от пъдпъдък. След разкриването на черната кутия във втори етап от състезанието студентите, заедно с шеф Калоян, приготвиха Фоагра с портокалов сос, гриловани гъби кладница и прах от шалот. Основното бе сьомга със зеленчуци сос бърбланк, френски боб, кафяво масло и самулина крем. Десертът бе шоколадов бар „Ганаш“, ядки пралин и карамелизиран банан със свежа боровинка, което класира варненци малко след първенците от известен софийски хотел.

Националната кулинарна купа беше проведена от „Българската асоциация на професионалните готвачи“ в Пловдив на 20-21-ви Април.

Презентацията на CAI студентите започна с дегурстиране на винени коктейли, приготвени от вина от пловдивския регион. Искаме да благодарим на Todoroff Wine Cellar и Община Пловдив за подкрепата!

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to admissions@vum.bg

 

Здравейте!

Щракнете върху някой от нашите представители по-долу, за да разговаряте в WhatsApp или да ни изпратите имейл до admissions@vum.bg

×