vum-logo-header-BG

7 златни медала от всички категории завоювани след състезание с над 50 участници

 

В периода 4-6 септември се проведе международно кулинарно състезание, организирано от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън. Събитието се проведе в покрайнините на град Айдън в близост до Измир, за което се бяха регистрирали участници от България, Турция, Египет, Мексико, Турция, Палестина и Канада.

Българското участие бе в лицето на шеф-инструктори в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт във Варна, а именно Станислав Кубарев, Калоян Колев и Васил Якимов. Те се съревноваваха в 7 различни категории: Птиче месо, Десерти, Предястия, Отборно състезание, Паста, Риба, Месно ястие. Журито в състав от гръцки, мексикански, египетски и турски професионални шеф-готвачи оценяваше 53-ма състезатели във всички категории пред стотици посетители в тристахилядния град Айдън. Съдиите бяха впечатлени от ястията на всички наши представители, като коментираха, че се отличават с изключително висок професионализъм, ниво на хигиена и почерк от опита им в Мишлен ресторанти.  Най-голяма еуфория сред журито настана след дегустацията на десерта, приготвен от шеф Васил Якимов – българско кисело мляко с гел от роза, прах от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад.

Сред участниците имаше състезатели – студенти от университети, професионални шеф-готвачи и шеф-инструктори от кулинарни училища. Като част от събитието имаше и палатков лагер на открито със секции за кратки курсове по сладкарство и пекарство. Събитието бе открито от кмета на Инджирлова, Айдън, г-н Гуршат Кале, като той връчи лично медалите на представителите на българското висше училище. Шеф Калоян Колев спечели злато със своето предястие „Сьомга в марината с крем от авокадо и шалот“, отборно с шеф Васил Якимов за стартер „ Маринована ципура с билки, лешник, зеленчуков винегрет и коралова паста“ и приготвяне на риба „Ципура на тиган с хрупкава коричка, картофено пюре, обвивка от грах и шампанско“. Шеф Васил Якимов спечели три златни медала за десерта, аплодиран от журито „Кисело мляко с роза, прах от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад“, за месо „Заешко с лавандула, моркови, пюре от грах, картофи и шалот” и отборно с шеф Калоян Колев. Шеф Станислав Кубарев завоюва два златни медала в категорията за приготвяне на птици и паста – „Патешко магре, смокини, портокалов сос, кускус и шафран“ и „Паста с доматен сос и морски дарове“.

Припомняме, че Шеф Васил спечели първо място за професионалисти на националната кулинарна купа през 2018 г. в Пловдив, а шеф Калоян, заедно със свои студенти от Хондурас и Ирландия второ място за отбор.

By Admin