vum-logo-header-BG
Academy in Botswana

Academy in Botswana

Международна академия “Спортът като средство за въздействие и мобилизиране на общности“ беше организирана в Маун, Ботсвана в периода 27-ми февруари – 8-ми март. Академията включваше представители на 4 страни от 3 различни континента – Европа (България), Азия (Турция) и Африка (Зимбабве, Ботсвана). България беше представена от 20 млади работника и 3-ма обучаващи на футболния асоциален клуб от Добрич, който е създаден по инициатива на Висше Училище по Мениджмънт.

Събитието е реализирано в рамките на проекта „Score” който се изпълнява с финансовата подкрепа на „Еразъм +“ Програма на Европейската комисия, Договор No 2016-1668/001-001. Проектът е вдъхновен от историята на местния ботсвански футболен отбор – Sankoyo Bush Bucks, който е чудесен пример за това как футболът допринася за интегрирането на местната общност. Отборът е основан през 1996 в малко селце с население под 500 души (повечето от които от малцинствата), разкъсвано от конфликти в племето. Екипът се събирал на едно място, където млади хора от различни племена се срещали за обща игра, а след това конфликтите между общностните и липсата на доверие между семействата са били преодолявани. Това бележи началото на обединена и стабилна местна общност. Сега отборът играе в Ботсванската висша лига.

Някои от балгърските работници споделиха малко за опита си в Маун, Ботсвана – „Впечатлени сме от мотивацията за спорт на местните деца. След първата ни среща с тях, бяхме нетърпеливи да направим следващите обучения. В някои от практическите игри, когато стигнахме до областта на спорта, в началото само пет или шест деца се бяха присъединили към нас, но след известно време имаше десетки. Много от децата бяха на упражнения с нас, въпреки че те бяха боси, защото не можеха да си позволят обувки. Преди да напуснем, някои от младежите с удоволствие раздадоха своите спортни облекла и обувки на децата. Бяхме впечатлени от уменията на едно младо момиче от Зимбабве, което беше нашият вратар в една от игрите – тя не допусна нито един гол и се представи като истински професионалист.”

Участниците и местните хора, които дойдоха на събитието, бяха запознати с някои от българските традиции и обичаи – мартеници, конни надбягвания за Тодоровден, както и с националния ни празник 3-ти март. Повече от 700 души – млади и възрастни с интерес към спорта участваха в дейностите по време на академията и имаха възможността да се насладят на приятелска атмосфера, споделяне на добри практики и взаимно образование.

Можете да намерите повече информация за проект „SCORE” тук .

By Admin