vum-logo-header-BG

Студентските съвети в България ще се борят за популяризирането на страната ни като образователна дестинация 

Обсъдиха се предложения за по-бързи процедури по кандидатстване на чужденци в български висши училища

На международния ден на студента – 17 ноември се проведе кръгла маса на тема „България като образователна дестинация“. Участие в дискусиите взеха студенти на Висше училище по мениджмънт (ВУМ) от САЩ, Виетнам, Гватемала, Русия и България, които запознаха Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) начело с Яна Вангелова с тежките процедури по кандидатстване за обучение в България, през които е трябвало да преминат докато дойдат у нас.

По време на срещата всеки разказа своята история пред НПСС – Рикардо от Гватемала е започнал кандидатстването си през февруари 2017 г. и взима виза за обучение в България в края на септември, коствало му е близо 7 месеца и средства равни (за документи, полети между родината му и Мексико) на две годишни такси за обучение в частното висше училище. Той е пътувал два пъти до Мексико заради липсата ни на посолство в Гватемала и задължителното лично подаване на документи за виза и личното й вземане. За да не се наложи да плаща отново за самолетни билети е чакал близо 50 дни в Мексико, докато визата му бъде издадена.  Подобна е и историята на Станислав, който е от Санкт Петербург и е чакал близо 3 месеца за виза. Пфунг от Виетнам упрекна чакането за получаване на Удостоверение от Министерството на образованието в България (документът, с който се кандидатства за виза за обучение), според държавните документи за прием на студенти издаването му е в срок до 40 работни дни (2 месеца). Същевременно, дамата от Виетнам даде като добър пример служителите на посолството на РБ във Виетнам, които са й помогнали изключително много в подготовката за документи за виза и са реагирали експедитивно на всеки неин въпрос по телефон или чрез електронна кореспонденция. Не такава е историята на Димитрий и Олга от Русия. За студентката от Русия стресът е по-голям, защото се наложило да чака двойно за издаване на Удостоверение от МОН поради техническа грешка и сгрешена дата на раждане.

Общото мнение на студените е, че кандидатстването в България е много трудно и отнема понякога повече от половин година, както и много средства, което нарушава достъпността до висше образование. Обучението на чуждестранни студенти в България и повишаването на техния брой са част от процесите на интернационализация на висшето образование и са посочени като основен приоритет в Стратегията за развитие на висшето образование в България.

Студентите дадоха примери с процедури по прием на чужденци за обучение в университети в Литва, Латвия, Полша, Румъния, където кандидатстването не отнема повече от 2-3 месеца. Те направиха конкретно сравнение с Литва. За да кандидатстваш за дългосрочна виза за обучение е нужно да си успешно приет от университет, при подаване на документи в съответното посолство се показва Официално писмо за прием от висшето училище. От друга срана, времето за издаване на виза е 2 седмици до един месец. Така, когато няма нужда да се чака за документ, т. нар. в България Удостоверение за прием, всичко се съкращава за 2 месеца. Студентите посочиха добрия пример на горепосочените държави и заради това, че имат специално създадени уеб-страници подпомагащи промотирането им като образователни дестинации.

Общата позиция на българските и чуждестранните студенти е, че трябва да се работи за ускоряване на процедурата по прием на чуждестранни студенти у нас, както и по промоцията на страната ни като образователна дестинация. Студентите изтъкнаха, че за развитието на една икономика са нужни млади мозъци, а те не могат да бъдат привлечени с тежка бюрокрация, чакане и ограничения, в същото време българските студенти намаляват или имигрират.

От Общото събрание на НПСС увериха, че ще започнат да работят по представяне на официални предложения за ускоряване на процедурите по прием, които ще бъдат отправени към Министерство на образованието и Министерство на външните работи.

By Admin