vum-logo-header-BG

Една от най-младите специалности във Висше училище по мениджмънт, Софтуерни системи и технологии, ни утвърди като водеща образователна институция в областта на информационните технологии и като „инкубатор“ за висококвалифицирани софтуерни инженери само за 3 години след старта си.

Подготвили сме поредица от интервюта със завършили студенти на ВУМ, с цел да Ви запознаем с някои от най-успелите ни възпитаници в програмата ни по софтуерно инженерство, които ще споделят защо са избрали тази професия, с какво обучението им във ВУМ е допринесло за тяхната професионална реализация, каква е ролята на теорията и практиката в обучението на софтуерните инженери и други любопитни подробности.

С чувство на гордост направихме второто от поредицата ни интервюта – представяме ви Йордан Иванов от Випуск 2018, който в момента заема длъжността Development Manager в The Stars Group.

Моля, представете се и споделете с нас с какво се занимавате/ къде работите в момента?

Здравейте, казвам се Йордан Иванов и работя за The Stars Group като мениджър по развитие. Сред най-популярните ни марки са PokerStars, FullTilt, FoxBet. В Stars съм отговорен за ръководството на екип от висококвалифицирани софтуерни инженери, които разработват наши собствени глобални платформи за спортни залагания и търговия.

Какво ви накара да изберете софтуерното инженерство като професия?

Бях пленен от компютрите още от 1-ви клас. По това време родителите ми купиха на по-големия ми брат компютър (“Правец 16“ с процесор Intel 8088). Оттогава се зароди страстта ми както към хардуера, така и към софтуера.

Какво ви накара да изберете Висше училище по мениджмънт?

Избрах да завърша висшето си образование във ВУМ, тъй като предлагаше програма по софтуерно инженерство, водеща до получаване на две дипломи – българска и британска. Удобният график с лекции във вечерните часове през седмицата, създаден специално за работещи хора, също спомогна за моето решение.

Полезно ли беше обучението Ви във ВУМ за професионалното Ви развитие? Споделете предимствата (и недостатъците, разбира се)?

Най-много ме впечатли високото качество на образованието във ВУМ. Всички преподаватели, които са признати ИТ специалисти от сферата на бизнеса, изключително успешно съчетаваха теоретичната и практическата подготовка в процеса на обучение. Харесваше ми и неформалната и приятелска атмосфера, поддържана както от студентите, така и от преподавателите.

Кой е най-успешният проект, в който сте участвали и бихте искали да споделите? Каква беше вашата роля в него и с какви предизвикателства се сблъскахте, докато работите по нея?

Преди няколко години работих в Netinfo, където бях част от екипа, отговарящ за поддръжката и развитието на най-голямата българска безплатна уеб поща – ABV.bg. Това е най-големият проект по отношение на мащаба и сложността, където научих много, както за програмиране, така и за системна администрация, натрупах опит в управлението на продукти, а по-късно и в ръководенето на екип.

Какво те вдъхновява да се занимаваш с тази работа?

Самият факт, че участвам в създаването на продукт, услуга или софтуерна система, която се използва от други, понякога милиони потребители.

Какво бихте посъветвали младите хора, които все още не са избрали своя кариерен път?

Каквото и да ви интересува и привлича, било то изкуство, медицина, софтуерно инженерство или нещо друго, винаги бъдете любопитни и отдадени на това, което харесвате. И не забравяйте онзи известен цитат: „Изберете работа, която обичате и няма да ви се наложи никога повече да работите.“

By Admin