vum-logo-header-BG

Една от най-младите специалности във Висше училище по мениджмънт, Софтуерни системи и технологии, ни утвърди като водеща образователна институция в областта на информационните технологии и като „инкубатор“ за висококвалифицирани софтуерни инженери само за 3 години от старта си.

Подготвили сме поредица от интервюта със завършили студенти на ВУМ, с цел да Ви запознаем с някои от най-успелите ни възпитаници в програмата ни по софтуерно инженерство, които ще споделят защо са избрали тази професия, с какво обучението им във ВУМ е допринесло за тяхната професионална реализация, каква е ролята на теорията и практиката в обучението на софтуерните инженери и други любопитни подробности.

И тъй като дамите винаги са с предимство, започваме с Борислава Йорданова, която официално получи своята диплома преди по-малко от два месеца, но вече е натрупала значителен практически професионален опит като.NET developer в Taxback International.

Моля, представете се и споделете с нас с какво се занимавате/ къде работите сега?

Казвам се Борислава и в момента работя в Taxback International.

Какво ви накара да изберете софтуерното инженерство като професия?

Причината да избера тази професия е брат ми, който се занимава с програмиране още от малък. За мен брат ми е и винаги е бил модел за подражание, затова исках да се науча да го правя и аз.

Какво ви накара да изберете Висше училище по мениджмънт?

Причината за избора ми отново е моят брат. Той участва в състезание по информационни технологии в Добрич и като награда получи ваучер за стипендия от университета. Разгледахме уебсайта на ВУМ и разбрахме, че има програма за софтуерно инженерство с възможност за получаване на две дипломи – българска от ВУМ и британска от университета Кардиф Метрополитън. Това ми се стори чудесна възможност да получа висококачествено обучение, базирано на британските образователни стандарти, на разумна цена, без да е необходимо да напускам родината си. Имах възможността да използвам ваучера вместо брат ми, който все още учеше по това време.

Полезно ли беше обучението Ви във ВУМ за професионалното Ви развитие? Споделете предимствата (и недостатъците, разбира се)?

Обучението тук определено ми помогна много за настоящата ми работа, тъй като нямах абсолютно никакъв опит, когато кандидатствах в университета. Едно от най-хубавите неща е близкият контакт между студенти и преподаватели. Групите ни са малки и насърчават междукултурния диалог и междуличностните взаимоотношения. Така преподавателите могат да отговорят на всички наши въпроси и да работят лично с всеки студент. Те много ми помогнаха да навляза в професията. Не бих казала, че е имало нещо, от което да съм недоволна.

Кой е най-успешният проект, в който сте участвали и бихте искали да споделите? Каква беше вашата роля в него и с какви предизвикателства се сблъскахте, докато работите по нея?

Всеки един проект или курсова работа, изискваща да работя в екип, беше предизвикателство. Дискусиите, възникнали при груповата ни работа, новите неща, които научихме емпирично в рамките на този процес, дори комуникацията и отношенията между участниците – всичко това ни подготвяше за бъдещата работна среда.

Какво те вдъхновява да се занимаваш с тази работа?

Самата работа. Написването на програмен код, който виждате, че работи. Изключително удовлетворяващо е да наблюдавате как работи програмата и как хората я използват.

Какво бихте посъветвали младите хора, които все още не са избрали своя кариерен път?

Те трябва да се запитат коя професия би ги направила щастливи и след това да посветят времето си на нея.

By Admin