vum-logo-header-BG

Кръгла маса на тема „Знания и умения, необходими на съвременния мениджър и служител – професии на бъдещето“ се проведе днес във Висше училище по мениджмънт – Варна. Събитието се проведе в рамките на тазгодишното издание на Кариерното и стажантско изложение във варненския университет и бе организирано от доц. Силвена Йорданова –координатор на Регионалния академичен център на БАН в Добрич, водеща образователна институция в България със 150-годишна история.

По време на откриването, доц. Йорданова представи основната идеята на събитието, а именно дискусионен мост между бизнеса и образованието. Сред представителите на бизнеса, участващи в дискусията, бяха IPRACTICE COSTA BRAVA (Испания), Iberostar Group (Испания), Barceló Hotel Group (Испания), GR8 Recruitment (Остров Джърси, Великобритания), Kempinski hotels (България), GRIFID Hotel Chain (България), Исторически парк, с. Неофит Рилски (България), TaxBack Group (България) и др. Специален гост на събитието беше председателят на Варненската търговско-индустриална камара г-н Иван Табаков.

Дискусията продължи доц. Мая Иванова (Програмен директор на академичната школа по хотелиерство и управление на туризма към Висше училище по мениджмънт), която представи текущия европейски проект Next Tourism Generation (NTG) и неговите цели. Доц. Иванова коментира необходимостта от адекватна към съвременното търсене подготовка на бъдещите служители в туризма и гостоприемството, базирана на изграждането на цифрови, зелени и социални умения, съобразени с бързо променящата се индустрия и динамично развиващата се околна среда. Тя представи резултати от изследвания, проведени в 8-те държави, участващи в проекта, като акцентира върху групи знания и умения, които работодателите предвиждат като най-необходими в бъдеще – например, умения, свързани с прилагане на изкуствен интелект и роботика, на цифров хардуер и други разнообразни умения за компютърно програмиране.

Следвайки основната цел на форума, а именно да се задълбочи връзката между науката и бизнеса и да се формулира комбинацията от умения, които бъдещите служители в сферата трябва да притежават, участниците определиха, че позицията на мениджър в днешно време изисква от кандидата да бъде ментор, притежаващ нужните качества да подкрепя и води членовете на екипа си. Те се съгласиха, че освен навременното и качествено изпълнение на задачите, безспорно умение, което трябва да притежава всеки мениджър, е ефективната комуникация. Представителите на бизнеса стигнаха до извода, че сред най-важните умения са още социалните умения, креативността, гъвкавостта и познаването на междукултурните различия.

Участниците проявиха голям интерес към целите и очакваните резултати от проекта и дискутираха значението на социалните и дигитални умения в бранша, както и необходимостта от внедряването им в процеса на обучение и образование. Бяха споделени случаи от практиката, свързани с правилната мотивация и социалните умения. Участниците посочиха „креативността“ и „гъвкавостта“ като основни умения, необходими за служителите в сферата на хотелиерството и туризма.

Всички присъстващи споделиха своя опит относно прилагането на различни съвременни технологии в своите компания и реакцията на служителите им при тяхното внедряване. Дискусията продължи с обсъждане на методологията на образование и обучение на умения и познания, необходими на бъдещите служители и мениджъри. Мая Иванова представи очакваните резултати от проекта NTG по отношение на първия Европейски BluePrint за туристически умения. Представителите на индустрията обсъдиха и въпроси, свързани с недостига на работна ръка, законодателството, както и създаването на условия за приятни преживявания не само на туристите, но и на служителите.

Студенти и възпитаници на ВУМ също взеха участие в дискусиите на кръглата маса. Първокурсничката от специалност Международен хотелски мениджмънт Полина Николова сподели впечатленията си и позитивите на практическата насоченост на обучението си, а Йордан Колев, студент в същата образователна програма, обясни защо се завръща в България след 15 години в Италия, за да учи в едно от водещите бизнес училища в Източна Европа. Възпитаничката на програмата по софтуерно инженерство във ВУМ Борислава Йорданова разказа за опита си, позволил и да придобие необходимите знания и умения за стартиране на успешна кариера в голяма международна компания със седалище във Варна.

Следващата кръгла маса по темата ще се проведе в рамките на XVI-та Международна научна конференция „Наука и дигитализация в полза на бизнеса и образованието“, която ще се състои в курорта Албена в периода 3-5 юли 2020 г.

By Admin