vum-logo-header-BG

Измина още една година… Празнична украса, весели песни, аромат на джинджифилови сладки и горещ шоколад… и настъпи време за ретроспекция на изминалата година.

По традиция, в края на всяка година се обръщаме назад за да отбележим свършеното, да отпразнуваме успеха, но и да си поставим цели за новата година.

За всички нас 2022 беше динамична година, изпълнена с постижения и предизвикателства, с нови възможности и изненади. И отброявайки часовете до идващата Нова година, нека не забравяме да се поздравим за добрата работа и да си припомним някои от най-ценните постижения.

Като едно от най-добрите бизнес училища в Източна Европа, ние непрекъснато се развивахме и отговаряхме на стандартите на световното висше образование. ВУМ беше единственият университет от Варна и на 4-то място в България в QS EECA University Rankings. Според Eduniversal Best Masters програмата MSc International Hospitality and Tourism Management на ВУМ е класирана на 14-то място в света в областта на управлението в туризма, а MBA програмата на ВУМ се изкачи до 3-то място в Източна Европа. През тази година ВУМ попадна и в спектъра на престижната Academic Ranking of World Universities (the Shanghai Ranking), където влезе в топ 300 на световните университети в направление „Мениджмънт на гостоприемството и туризма“.

Това беше и годината, в която ВУМ беше поставен на челно място от рейтинговата система на висшите учебни заведения в България по отношение на научните изследвания в направленията „Туризъм“ и „Администрация и управление“, а нашият заместник-ректор по научноизследователска дейност проф. д-р Станислав Иванов за втора поредна година ни направи горди със своята позиция сред ТОП 2% на учените по света според класацията на Станфордския университет. Сред всички държавни и частни университети в България ВУМ се класира на второ място в направление „Администрация и управление“ и на трето в направление „Туризъм“.

Повод за гордост е и реализацията на завършилите студенти във ВУМ в направление „Администрация и управление“. Българският рейтинг показва страхотни показатели и отлични позиции в сравнение със средните резултати за страната, а именно – по критерий „Безработица сред завършилите“ – 0,45% във ВУМ при 2,36% средна стойност за професионалното направление в страната, а за „Облагаем доход на завършилите“ – 3748 лв. във ВУМ при 1903 лв. средна стойност за професионалното направление в страната.

Буквално преди няколко дни нашият стратегически академичен партньор Cardiff Metropolitan University беше удостоен с престижната награда Университет на годината в категория „Устойчиво развитие“ на People and Planet’s Green League 2022/23, което ни направи изключително горди от успешното ни сътрудничество. Вече 13 години това партньорство позволява на български и чуждестранни студенти да получават иновативно образование по британски стандарти в България и дава на ВУМ изключителната привилегия да обучава студенти по програми, водещи не само до българска, но и британска диплома, без нужда студентите да пътуват до Обединеното кралство.

През 2022 ВУМ се сдоби и с нов член на професионалния си екип – хуманоидният робот Profy. Той ще бъде използван за обучение на студенти от различни специалности – както на младежите от програмата по „Софтуерни системи и технологии“, така и на тези, които изучават „Международен бизнес и мениджмънт“, „Международен хотелски мениджмънт“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“.

В края на септември започнахме новата учебна година, посрещайки студенти от 27 държави от 5 континента (Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка), като по този начин общата бройка на представените националности във висшето училище надхвърли 50.

И докато някои тепърва започваха студентския си път, други успешно завършиха един от най-важните етапи в живота си. С тържествена церемония ВУМ дипломира випуск 2022 – 24-ти випуск на Висше училище по мениджмънт и 12-ти пореден випуск абсолвенти, които получават дипломите на университета Cardiff Metropolitan. Сред завършилите във випуск 2022 има представители от Армения, Бразилия, България, Великобритания, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Латвия, Либия, Мароко, Мозамбик, Намибия, Нигерия, Полша, Русия, САЩ, Уганда, Украйна и Япония.

За да предостави още по-широк спектър от образователни възможности на своите настоящи и завършили студенти, през 2022 ВУМ стартира обучение за придобиване на образователна и научна степен “Доктор” в професионално направление “Туризъм”. Срокът на докторантурата е 3 години за редовна и самостоятелна форма на обучение, и 4 години за задочна форма на обучение. Обучението се осъществява на български или английски език.

Годината бе белязана и от изключителни постижения на студентите и шеф-инструкторите от Институт по кулинарни изкуства при Висше училище по мениджмънт. За пореден път младите кулинарни таланти впечатлиха професионалното жури на Национална кулинарна купа на България 2022. Възпитаниците на варненската школа грабнаха първи места в категориите „Най-добър кулинарен отбор“ и “Телешко” за купата на “Перфекто”. Първо място в категория „Най-добър кулинарен отбор“ категорично заслужиха студентите в специалност “Гастрономия и кулинарни изкуства” – Красимир Баналиев, Иван Сарамандов и Ивайло Гасеров с треньор шеф Калоян Колев, а в категория “Телешко” купата на “Перфекто” отнесе Андония Филумена Цървенкова от I курс в специалност “Гастрономия и кулинарни изкуства” с треньор шеф Хю Бутен.

Професионализмът на шеф-инструкторите и високото качество на обучението на студентите впечатли дори световноизвестните готвачи Джанфранко и Анна Киарини – собственици на първия и единствен ресторант в България – Dieci, който е претендент за престижната звезда Мишлен. Те бяха наши ексклузивни гости през януари 2022 и заедно с екипа на Институт по кулинарни изкуства представиха уникално 10-степенно меню, докосващо небцето и сетивата, както никога досега. Готвили за емира на Кувейт, редица президентски и кралски семейства и други видни личности от политиката и светския живот, участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света, кулинарните звезди избраха отново да ни посетят през февруари 2023.

И така, ден след ден, стъпка по стъпка, победа след победа, 2022 измина. Тази равносметка показва напредък, ангажираност и желание за поемане на нови хоризонти през идващата 2023 г.

Както казва китайският философ и политик Конфуций: „Няма значение колко бавно вървите, стига да не спирате“. Ние, екипът на Висше училище по мениджмънт, Ви уверяваме, че няма да спрем да се развиваме, ще работим още по-активно и професионално, за да постигаме все повече успехи заедно!

Пожелаваме Ви прекрасни и светли празници и успешна Нова 2023 година!

By Admin