vum-logo-header-BG

Измина още една година… Празнична украса, весели песни, аромат на джинджифилови сладки и горещ шоколад… и е време за поглед на изминалата година.

По традиция, в края на всяка година се обръщаме назад за да отбележим свършеното, да отпразнуваме успеха, но и да си поставим цели за новата година.

За всички нас 2021 беше динамична година, изпълнена с постижения и предизвикателства, с нови възможности и изненади. И отброявайки часовете до идващата Нова година, нека не забравяме да се поздравим за добрата работа и да си припомним някои от най-ценните постижения.

Като едно от най-добрите бизнес училища в Източна Европа ние непрекъснато се развивахме и отговаряхме на стандартите на световното висше образование. През 2021 г. ВУМ е признат за 1 от 3-те най-добри университета в България в световната класация на The Times Higher Education. ВУМ беше единственият университет от Варна и се класира на 4-то място в България в QS EECA University Rankings. Според официалната система за класиране на ЕС U-Multirank, ВУМ е класиран на 3-то място сред българските университети, оставяйки само медицинските университети в София и Пловдив на предните две места. За поредна година също бяхме поставени сред водещите университети в света за студентска мобилност в съревнование с повече от 1800 университета. Според Eduniversal Best Masters програмата MSc International Hospitality and Tourism Management на ВУМ е класирана на 14-то място в света в областта на управлението в туризма, а MBA програмата на ВУМ се изкачи до 4-то място в Източна Европа.

Това беше и годината, в която ВУМ беше поставен на челно място от рейтинговата система на висшите учебни заведения в България по отношение на научните изследвания в областта на туризма и икономиката и нашият зам.-ректор по научни изследвания проф. Станислав Иванов ни направи горди със своята позиция сред ТОП 2% на учените по света според класацията на Станфордския университет.

През 2021 г. нашият стратегически академичен партньор Cardiff Metropolitan University беше удостоен с престижната награда на Университет на годината от Times Higher Education, което ни направи изключително доволни от успешното ни сътрудничество. Вече 12 години това партньорство позволява на български и чуждестранни студенти да получават иновативно образование по британските стандарти тук, в България, и дава на ВУМ изключителната привилегия да обучава студенти по програми, водещи не само до българско, но и британско висше образование без нужда от студентите да пътуват до Обединеното кралство.

В края на септември започнахме новата учебна година, посрещайки редовни и чуждестранни студенти от 8 нови страни, като по този начин международното семейство на ВУМ достигна близо 60 националности.

И докато някои тепърва започваха студентския си път, други успешно завършиха един от най-важните етапи в живота си. С тържествена церемония ВУМ дипломира випуск 2021 – 23-ти випуск на Висше училище по мениджмънт и 11-ти випуск студенти, които завършиха с двойна диплома от Cardiff Metropolitan University и ВУМ. Сред завършилите във випуск 2021 има граждани на Албания, Беларус, България, Великобритания, Виетнам, Гватемала, Германия, Египет, Зимбабве, Израел, Индия, Ирландия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Нигерия, Холандия, Пакистан, Русия, Сърбия, Уганда и Украйна.

Всъщност тази година се дипломираха студенти не само в България, но и в Бразилия. В резултат на успешното сътрудничество между Pontifícia Universidade Católica do Paraná (PUCPR) и Висше училище по мениджмънт, Раул Маркондес и Йозеф Бек бяха първите студенти, които всъщност получиха три дипломи, след като прекараха една година от обучението си във ВУМ – бакалавърска степен по Администрация от PUCPR, бакалавърска степен по Международен бизнес и мениджмънт от ВУМ в България и трета от Cardiff Metropolitan University в Обединеното кралство.

Годината бе белязана и от постиженията на главните готвачи и студенти от Института по кулинарни изкуства при Висше училище по мениджмънт. Благодарение на всеотдайността и усилията на шеф-инструкторите, бяха създадени и въведени нови и модерни образователни модули в учебния процес – Управление на отпадъците, Молекулярна кухня, Маркетинг в социалните медии за готвачи, Фотография на храни, Барманство и др. Идеята и философията на преподаване е да се подготвят студентите за реалната работна среда, не само като готвачи, главни готвачи, кулинарни мениджъри, но и да им се предостави предимство на пазара на труда и да им се позволи уверено да се развиват и просперират в бъдеще като иноватори и лидери на кулинарната сцена.

Професионализмът на Шеф-инструкторите и високото качество на обучението на студентите впечатли дори световноизвестните готвачи Джанфранко и Анна Киарини – собственици на първия и единствен ресторант в България – Dieci, който е претендент за престижната звезда Мишлен. Те ще бъдат наши ексклузивни гости през януари и заедно с екипа на CAI ще представят уникално 10-степенно меню, докосващо небцето и сетивата, както никога досега.

И така, ден след ден, стъпка по стъпка, победа след победа, 2021 измина. Тази равносметка показва напредък, ангажираност и желание за поемане на нови хоризонти през идващата 2022 г.

Както каза китайският философ и политик Конфуций: „Няма значение колко бавно вървите, стига да не спирате“. Ние, екипът на Висше училище по мениджмънт, Ви уверяваме, че няма да спрем да се развиваме, ще работим още по-активно и професионално за да постигаме все повече успехи заедно!

Пожелаваме Ви прекрасни и светли празници и успешна Нова 2022 година!

By Admin