vum-logo-header-BG

Днес се проведе поредното издание на “Food Innovation Exhibition”, уникалното кулинарно изложение, в което главни действащи шеф-готвачи бяха студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Варна. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ имаха задачата да създадат свои собствени иновативни продукти, както и да разработят тяхното внедряване в реални условия. Продуктите трябваше да са уникални, не съществуващи за дадения пазар, а също така и да предлагат ново преживяване за всички сетива. Преди всичко, обаче, задачата на студентите бе да преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането и, до въвеждане на оперативно производство и позиционирането й като готов продукт на пазара. По този начин студентите използват всички придобити знания и умения от обучението си в университета и демонстрират, че са готови да успеят и в реални условия.

Във финалния елемент от изпита студентите подготвиха собствени щандове, на които презентираха своите иновативни продукти пред гости и преподавателите по дисциплината –  шеф Хю Бутен – Директор на Институт по кулинарни изкуства, доц. д-р Мая Иванова – ръководител на Катедра „Туризъм“ и ас. Ирина Петкова – програмен директор на програмата „Culinary Arts Management” за стратегическия академичен партньор на ВУМ, Cardiff Metropolitan University.

Освен преподавателите си, младите кулинари впечатлиха и гостуващите оценители от Метро България г-жа Ива Тафраджийска – Мениджър „Корпоративни комуникации“ и г-жа Марина Маринова – Мениджър на „Метро Академия“. Като резултат от успешното сътрудничество с Институт по кулинарни изкуства, те наградиха най-сполучливите продукти, съответстващи на визията и концепцията на Метро и реално приложими в ХоРеКа сектора. Сред печелившите бяха Мариян Стефанов с продукт бонбони „Българско сърце“ с ракия и Виктория Баева, която представи „Дип от леща“. Безспорен победител бе Ниa Стоянова и нейния иновативен устойчив продукт – „Дип от орехи и тиква“. Специална награда бе връчена на Ивайло Гасеров, който представи 100 % веган масло с подправки. Той ще получи възможност да презентира рамо до рамо с шеф-готвачите на „Метро Академия“ на предстоящия Национален кулинарен форум „Еволюция на вкуса 2023“, който ще се проведе на 25-ти февруари 2023 в Стара Загора.

Сред останалите иновативни идеи тази година бяха Чипс от лаваш, Лютеница с ягоди, Еротични близалки, Горчица с български вкус, Прясна паста с чубрица, Баклава с шоколад и патладжан, Крем от вино и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *