vum-logo-header-BG

Студенти по туризъм от България, САЩ, Виетнам, Тайланд, Индия, Великобритания, Китай, Гърция, Русия и Йордания по туризъм  гостуваха във Велико Търново за седмица и организираха среща с кмета Даниел Панов. Посещението им беше част от учебно пътуване с цел „работа на терен“. Младите хора ще проучват възможностите за още по-силно развитие на Старата столица като туристическа дестинация. Студентите имат поставена задача да се запознаят отблизо с потенциала и туристическите ресурси на региона, след което да изготвят презентация и проект за развитие на туризма, заедно с препоръки и предложения за осъществяването му.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм

Кметът запозна чуждестранните студенти с историята и духа на старата столица, а в края на срещата реши да им направи подарък, който да запомнят завинаги. Тази вечер той и екипът му ще организират безплатна прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“, за да могат гостите му да се насладят на красотата на Старо Търново.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм

Студентите споделиха, че Велико Търново е град с жива история и култура и обещаха, че ще станат посланици на старата столица в своите държави.

„Крепостта „Царевец“ е уникално и интересно място. Направи ми силно впечатление и гостоприемството на великотърновци. Успяхме да опитаме и храната, която се предлага в местните заведения. Впечатлена съм от бирата – тя е страхотна. Хапнах и кюфтета със сос и шопска салата, която е типично българско ястие“, каза Линда, която е от САЩ, Пенсилвания.

„Аз бях на екскурзия във Велико Търново преди 7 години. От Москва съм и знам, че в България има много туристи от Русия. Едно от нещата, които най-много ми харесват във Велико Търново, ецветовете на града. Страхотно е, че в момента се правят нови зони за разходка, подновяват се тротоарите между центъра и Царевец, тъй като това ще подобри достъпността до различните туристически обекти. Велико Търново не е място, което можеш да усетиш само за 5 часа – трябва да прекараш тук поне няколко дни, за да вкусиш от всичко и да се докоснеш до културата и духа на града“, каза рускинята Олга Карнаухова, която сподели, че в момента учи български самостоятелно.

„Въпреки, че съм от България, не съм идвал във Велико Търново преди и не съм разглеждал забележителностите. Много ми харесва крепостта „Царевец“. Има много музеи, които са близко един до друг. Харесва ми имиджът на града и това, че е насочен към културното наследство на старата столица. Впечатлен съм от Мултимедийния център с восъчните фигури, тъй като доколкото съм запознат няма друг такъв музей в България“ , каза Евгени Гяуров, който е от Варна. Той отбеляза, че всичките му колеги са изключително благодарни и оценяват високо жеста на кмета за безплатната прожекция на „Звук и светлина“.

„Дискусията бе много ползотворна – говорихме за историята на Велико Търново, за паметниците на културата от четири архитектурни периода, за новите обекти – крепостта Трапезица, Шишмановата баня, Парка с миниатюрите. Обсъдихме съвременните форми за маркетинг и туристическо менажиране, опазването на културно-историческото наследство. Говорихме за приоритетнитеинфраструктурни проекти – довършването на магистрала „Хемус“ и строителството на високоскоростния път Русе – Свиленград, както и за предстоящото обновяване на летището в Горна Оряховица“, сподели инж. Панов.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм

Студентите и Даниел Панов говориха също за съвременните форми на маркетинг и туристическо менажиране, за опазването на паметниците на културата и трудностите с установяването на собствениците на някои от старинните къщи.

Студентите се интересуваха от мащабната ремонтна дейност в Стария град, от инвестициите в градската среда и туристическата инфраструктура, в социалната сфера, образователната и спортната инфраструктура.

Кметът Даниел Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм

Инициативата за посещението е на Висшето училище по мениджмънт – Варна, в партньорство с Университет Кардиф Метрополитен /Великобритания/ и Сити Юнити Колидж /Гърция/. Ръководител на групата е проф. Станислав Иванов.

Източник: https://dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kmetyt-daniel-panov-se-sreshtna-sys-studenti-ot-chetiri-kontinenta-izuchavashti-turizym-snimki-2085580

By Admin