vum-logo-header-BG

Варна, 25 януари 2024 г. – Кулинарният свят е на път да стане свидетел на поредния празник на креативността – финалната сцена за студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше училише по мениджмънт (ВУМ), които трескаво се подготвят за поредното издание на Food Innovation Exhibition. Това уникално събитие, водено от иновативните идеи на бъдещите шеф-готвачи, обещава блаженство за сетивата, породено от набор от нетрадиционни и вълнуващи кулинарни творения.

В рамките на модула „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“ студентите от програмите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ имат за задача да разработят и представят свои собствени новаторски продукт. Тези продукти трябва не само да са уникални за пазара, но и да предлагат ново изживяване за всички сетива, като наблягат на креативността в кулинарното изкуство.

Планираният за 25 януари 2024 г. практическият изпит ще се проведе в тренировъчния ресторант на Институт по кулинарни изкуства към ВУМ, където студентите ще разположат щандове, на които ще представят своите иновативни продукти. Продуктите ще бъдат оценявани от експертна комисия, включваща шеф Хю Бутен, Директор на Институт по кулинарни изкуства, доц. д-р Мая Иванова, ръководител на Катедра „Туризъм“ и асистент Ирина Петкова, програмен директор на програмата „Гастрономия и кулинарни изкуства“ за стратегическия академичен партньор на ВУМ, Cardiff Metropolitan University.

Външните оценители, опитни професионалисти от кулинарния сектор, също ще играят решаваща роля в оценяването. И тази година в събитието ще вземат участие представители на „Метро Академия“, които ще оценят лично предложените иновативни продукти и ще наградят победителите със специални награди.

Сред изключителните идеи на изложбата за 2024 г. са:  PowerChews (дъвчащи гумени мечета за успешна тренировка), Протеинови маршмелоу, Boosterka Energy Gum (дъвка за балончета с кофеин), Spice Up (ароматизиран дезодорант), Garbanzo Elegance (Шоколадов дип от нахут), Халвандула (халва от лавандула и спирулина) и много други.

Обучението в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт е изключително практически-ориентирано и се характеризира с иновативност, изследователски елементи и нетрадиционен подход към кулинарните изкуства. Наред с академичните знания, студентите започват да трупат значителни практически умения още от началото на обучението си, което ги подготвя за реална работна среда и спомага за професионалното им и творческо развитие.

Практическата подготовка на студентите се реализира в различни направления, с цел запознаването им с целия спектър от дейности в сферата на гостоприемството и кулинарните изкуства. Под ръководството на техните шеф-инструктори, всеки семестър студентите планират и организират повече от 20 тематични събития, по време на които реални клиенти резервират места в специално оборудвания учебен ресторант. В рамките на обучението си студентите получават възможност да участват и в редица външни за образователната институция събития – изложения, панаири, благотворителни събития, кулинарни демонстрации, състезания и други, както в България, така и в чужбина. Безспорно, едно от най-важните предимства на обучението в Институт по кулинарни изкуства е възможността студентите да проведат до 12 месеца практически стаж в чужбина и да бъдат част от екипа на някои от най-добрите ресторанти в света. Университетът партнира с повече от 80 висококатегорийни ресторанта, включително такива със звезди „Мишлен“ в Европа, за да предложи най-добрите възможности за практика на студентите и да ги фокусира върху всеки детайл от реалното функциониране на ресторантьорския и кетъринг бизнес, формирайки у тях ценностите и уменията, които се изискват от бъдещите предприемачи и лидери в хранителната индустрия.