vum-logo-header-BG

След двудневна битка в конкуренция с близо 20 готвачи от цялата страна шеф Васил Якимов от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – Варна спечели първо място в категорията за индивидуални състезатели. Варненци печелят и едно второ място в категорията за най-добър кулинарен отбор на България на „Национална кулинарна купа“ 2018 – отново от кулинарния институт в морската столица с водач шеф Калоян Колев заедно със студентите Андреа Чианг (Хондурас) и Данил Двонин (Ирландия). Те се надпреварваха с общо осем тима от страната отново в рамките на два дни.

 

 

 

 

 

 

 

 

След преминаване на първи кръг с тема „Модерна класика – българска история“ с приготвянето на основно – агнешко месо увито със спанак и момици в було, а за предястие – пататник със свинско. На втория ден от състезанието, с отварянето на черната кутия шеф, Васил приготви за стартер тартар от филе риба тон с мус от авокадо, а за основно – пъдпъдък с пюре от картоф и гарнитура турнирани моркови и сос с грозде и коняк, с което си заслужи първото място присъдено след журирането на шефовете от „Българската асоциация на професионалните готвачи“.

Второто място за отборa на Калоян бе спечелено след приготвянето на супа от трюфели и руло от пъдпъдък с шам фъстък, сос „деми глаз“ с коняк и грозде, пюре от моркови със семена от резене, картофен чипс и картофена пяна, както и пъстарма от пъдпъдък. След разкриването на черната кутия във втори етап от състезанието студентите заедно с шеф Калоян приготвиха Фоагра с портокалов сос, гриловани гъби кладница и прах от шалот. Основното бе сьомга със зеленчуци сос бърбланк, френски боб, кафяво масло и самулина крем. Десертът бе шоколадов бар „Ганаш“, ядки пралин и карамелизиран банан със свежа боровинка, което класира варненци малко след първенците от известен софийски хотел.

Кулинарният форум се организира от „Българската асоциация на професионалните готвачи“ за 11-ти път на 20-21 Април в Пловдив.

Благодарим на Todoroff Wine Cellar и на община Пловдив за подкрепата!

By Admin