vum-logo-header-BG

Горди сме да споделим, че нашия партньорски университет Cardiff Metropolitan University е класиран като най-добър в Обединеното кралство за устойчивост в People & Planet’s Green League 2022/23. Green League на People & Planet е единствената изчерпателна и независима класация на всички университети в Обединеното кралство, подредена по екологично и етично представяне.
За да добавим значимост към това признание, Cardiff Met също беше класиран в предните позиции в Uswitch’s Green Universities Report 2022, който подчертава ангажимента на университетите в Обединеното кралство към устойчивостта.
Cardiff Met е предприел обширна работа в редица области, която е донесла огромни ползи за студенти, служители и членове на общността. Университета разполага с възобновяеми инсталации в кампуса, включително слънчеви панели, слънчеви топлинни панели и термопомпа с въздушен източник и е подписал тарифа за зелена енергия за своето електричество и в двата кампуса.
Университетът провежда много екологични инициативи, включително: дни на общността, електрически платени велосипеди под наем, субсидирана автобусна услуга за служители и студенти и четири електрически превозни средства като част от неговия автопарк. Cardiff Met също организира събирането на чаши за кафе за еднократна употреба, повторната употреба на офис оборудване и мебели, дарения за местни училища и благотворителни организации, безплатен ремонт на кафенета и събиране на отпадъци в общността.
Cardiff Met също има акредитация за Fairtrade, е работодател с работна заплата, постигнал е 3 златни звезди на Sustainable Restaurant Association с политика за устойчиви храни, има етична инвестиционна политика, подписал е меморандума Can’t Buy My Silence и ръководи устойчиви стажове за студенти.
Мениджър по устойчивостта е Рейчъл Робъртс, която споделя: „Устойчивостта е с предимство в Cardiff Met и ние постигнахме невероятен напредък в тази област през последните години, което беше отразено в ранкинга ни в People and Planet Green League. Ние работим на всички професионални звена, за да създадем култура и среда, където устойчивостта заема централно място по всяко време, независимо дали това е транспорт, енергия, храна или инвестиции.“
Президента и вицеканцлер на Cardiff Met, Професор Кара Ейчисън обясни: „Ние описваме нашата общност в Cardiff Met като „движена от ценности“ и така фокусирането върху развитието на нашите етични и екологични резултати е изцяло в съответствие с този подход. Цялата общност на Cardiff Met е щастлива, че е обявена за университет номер едно в Обединеното кралство по устойчивост. Искам да използвам възможността да благодаря на всички, които работиха неуморно, за да допринесат за това значимо национално постижение.
Тази седмица стартира „Стратегия 2030“, нашият нов стратегически план, който поставя устойчивостта на първо място, като идентифицира „ниски бъдещи въглеродни емисии“ като един от петте стратегически приоритета за университета. Един от другите ни приоритети е развитието на „Campus 2030“ с големи инвестиции в нашата база в резултат на общия план, който в момента се финализира и който включва амбициозни цели за нулеви въглеродни емисии до 2030 г. Докато правим тези стъпки е особено приятно да знаем, колко добре се представяме в момента в сравнение с над 150 университета в Обединеното кралство.
Нашите ученици могат да бъдат сигурни, че са част от общност, която поема сериозно своята отговорност към околната среда и устойчивостта и която има и ще продължи да прави допълнителни крачки през следващите години, така че всички ние да играем своята роля в справянето с извънредната климатична ситуация.“

Мениджъра за университетите при People & Planet, Джак Руан също поздрави най-високо класираният университет: „Огромни поздравления за Cardiff Metropolitan University за изключителното им постижение да бъдат първият уелски университет, завършил на първо място в университетската лига на People & Planet. Това фантастично представяне може да се отдаде на техния ангажимент да намалят с 65% въглеродните емисии между 2005/6 и 2020/21 г.“

Cardiff Met стабилно се изкачва в Green League на People and Planet през последните няколко години – представяйки се добре през декември 2021 г., когато беше класиран на 1-во място в Уелс и на 5-то място в Обединеното кралство от 154 оценени университета.
People and Planet се представя като „най-голямата студентска мрежа в Обединеното кралство, която води кампании за социална и екологична справедливост“. Провежда се годишно проучване на всички университети в Обединеното кралство, оценявайки „екологичните и етичните“ резултати спрямо методологията. Университетите не избират да участват, тъй като методологията се основава на информация, публикувана на уебсайтовете на университетите и съответните данни на Агенцията за статистика на висшето образование.
Методологията на Зелената лига се основава на над 100 индикатора, групирани в 14 програми, които тестват ангажираността, политиката и представянето по отношение на устойчивостта.

By Admin