vum-logo-header-BG

На 21 ноември 2021 г. във Висше училище по мениджмънт – гр. Добрич се проведе официалното закриване на третото издание на Академия за жени предприемачи в България.

Концепцията за Академията (Academy for Women Entrepreneurs) е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ под патронажа на Иванка Тръмп. Инициативата стартира през 2019 година в различни държави по света, а в България се провежда за трети път. След София и Бургас, за домакин тази година бе избран град Добрич, а основен партньор на Посолството на САЩ в България при организиране и провеждане на Академията бе Висше училище по мениджмънт.

Академията за жени предприемачи има за цел да подкрепя и развива икономическия потенциал на жените от различни точки на света, посредством разработване на собствен бизнес със стойност за обществото. Близо 30 дами бяха одобрени за участие в това издание на Академията и от май до ноември се обучаваха, обменяха опит и идеи, имаха срещи с лектори, предприемачи и представители на местния бизнес.

Крайната цел беше създаването на бизнес план, който на 20 ноември дамите представиха пред комисия от преподаватели във ВУМ, предприемачи и представители на Американското посолство в България. Идеите бяха повече от разнообразни – кафетерии, ателие за сладки подаръци, производство на шоколад, електронна платформа за онлайн бизнес, онлайн издателство, ръчно изработени бижута, виртуална арт галерия, центрове за подпомагане на деца, център за кислородна терапия и др.

На заключителната церемония всяка от дамите получи Сертификат за участие в програмата, а организатори и участници бяха поздравени от Н.Пр. Херо Мустафа – Посланик на САЩ в България. Тя изрази надежда всички, които благополучно приключиха обучението, да приложат на практика получените знания и да развият успешно разработените проекти.

Своите поздравления отправиха и доц. д-р Тодор Радев – Ректор на ВУМ и г-жа Млада Тодорова – сътрудник на аташето по култура и образование в Посолството на САЩ.

Разбира се, най-щастливи бяха победителите. Поощрителна награда от $1000 получи Ася Великова за своята идея – Ателие и онлайн магазин за бродирани бижута. Трето място и награда от $2000 се присъдиха на Кристина Димитрова, дипломиран студент от ВУМ. Тя представи своята идея за разкриване на Ателие за сладки персонализирани подаръци. На второто място, с награда от $3000, остана Станислава Кръстева и нейният проект „ПроАрт – онлайн пространство за изкуство и култура с виртуална арт галерия и подкаст“.

Безспорен победител бе Петя Петрова, която получи голямата награда от $5000 за бизнес плана си за създаване на онлайн издателство „Израстване“ – за осъзнато личностно и духовно израстване на деца и възрастни.

„Много от дамите споделиха, че благодарение на тази академия не само са се научили да правят бизнес план, но и са надградили своята бизнес идея и вече имат цел, която да следват в живота си“, сподели Татяна Христова – ръководител на проекта от ВУМ.

By Admin