Образователните програми на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт се отличават с иновативност, засилено практическо обучение, изследователски елементи и новаторски подход към кулинарията.
Студентите придобиват важни теоретични знания в базови области като счетоводство, ценообразуване, маркетинг, бизнес комуникации, управление на човешките ресурси, а също изучават и специализирани модули като технология на кулинарните изкуства, иновации и креативност в гастрономията и кулинарното изкуство, управление на международното ресторантьорство, управление на специални събития и други. Практическото им обучение се осъществява в професионалната среда на Институт по кулинарни изкуства (Culinary Arts Institute) под ръководството на международен екип от шеф-инструктори с богат практически опит в елитни ресторанти в Европа, Азия, Северна и Латинска Америка.
В рамките на обучението си студентите провеждат задължителни практически стажове с обща продължителност до 12 месеца. Благодарение на богатата и разнообразна мрежа от активни международни партньори на ВУМ, нашите възпитаници получават възможността да работят с едни от най-добрите шеф-готвачи в света, да придобият ценен опит във висококатегорийни ресторанти, както и да работят в такива, отличени със звезди „Мишлен“.
И въпреки уникалността на предлаганите от нас програми, непрестанният ни стремеж да учим и развиваме нашите студенти породи идеята за създаването и въвеждането на нови и съвременни дисциплини в нашите програми.
С много старание и внимание към детайла, ние създадохме уникално комбиниран набор от кратки интензивни модули, предназначени да стимулират израстването на нашите студенти като професионалисти в HoReCa индустрията.
Контрол на хранителните отпадъци
Съществена част от кулинарното образование, са знанията как да се сведе до минимум разхищението на храна и да се използва възможно най-много от всеки продукт – тази философия лежи в основата на устойчивото готвене. Нашата цел е да демонстрираме на студентите си множество начини за включване на иначе пренебрегвани части от продукти или гарнитури в чинията или дори използването им за приготвяне на ястие, базирано около „отпадъчен продукт“. Контролът на хранителните отпадъци е важен за поддържане нивото на разходите за храна и стимулира креативността на студентите към създаване на нови интересни ястия.
Молекулярна кухня
Този модул е разработен с цел разбиране на ролята на молекулярната кухня в световната гастрономия и отделните хранителни елементи в чинията, които може да бъдат използвани за забавление или да предизвикат изненада в гостите ни. В този модул студентите, изучаващи различни прибори и текстури, ще преценят и надградят собствените си възможности и креативност. Знанията и уменията, формирани в тази дисциплина, трябва да помогнат на студентите да работят безопасно и ефективно с продукти, свързани с молекулярната кухня, както и да могат да създават свежи гастрономически идеи и правилно да ги прилагат в менютата си.
Дигитален маркетинг и социални мрежи за готвачи
Целта на този модул е да помогне на бъдещите готвачи да изградят и развият имиджа си като професионалисти, с помощта на различните социални и медийни платформи, използвани в днешно време. С участието на гост лектори, специалисти по маркетинг в социалните мрежи, като Бенджамин Уайлд от hashtagtourism.com, нашите студенти ще научат повече за ролята на различните платформи, правилното използване на всяка от тях и как чрез инструментите на дигиталния маркетинг да стимулират максимално професионалния си растеж.
Въведение във фотографията
В този модул нашите студенти ще получат основно разбиране и знания за изкуството на фотографията, докато използват професионален фотоапарат или камерата на своя смартфон. Чрез теоретични и практически занятия, студентите ще научат повече за форматите на снимките, разликите, настройките, обективите, реквизита и други необходими инструменти на кулинарния фотограф. С помощта на специални гост-лектори и преподаватели, ще разберем как се използват различни програми за редактиране на снимки, за постигане на по-добър и естествен резултат, когато снимаме храна.
Кулинарна фотография
След обстоен мастърклас от нашия шеф инструктор, който има собствен канал в YouTube, уеб сайт и множество професионално заснети кадри, нашите студенти ще научат повече за основите кулинарната фотография и как да използват тази концепция, за да увеличат максимално присъствието си и да развият името си като свой собствен бранд. Чрез практически упражнения и задачи на терен, те ще имат шанса да практикуват различните аспекти на кулинарната фотография и да създадат свое собствено портфолио.
Барманство
След края на първи семестър, нашите студенти вече ще имат шанса да управляват нашия учебен ресторант. За да подкрепим ролята им на ръководители, ние ще им предоставим двойна доза знания – за класическото и модерно барманство. В този модул студентите научават не само рецепти на класически коктейли от цял свят, но и психологията на бармана, езика на тялото, съвременните видове напитки и дижестиви, тънкости при управлението на персонал и ресторант.
Практика
В края на тази серия от занятия на нашите студенти ще бъде възложена вълнуващата задача да създадат свой собствен професионален уеб сайт, използвайки инструментите и знанията, натрупани през семестъра (следвайки специфичните насоки и изисквания на своите шеф инструктори и гост-лектори).
Модулите ще бъдат осъществявани всеки петък, в продължение на няколко часа, в хода на семестъра, за да се даде време на студентите да реализират различните задачи за всеки конкретен модул и да практикуват наученото през целия семестър.
Не на последно място, нашата идея и философия на преподаване е максимално да подготвим нашите студенти за реалната работна среда, не само като су-шефове, главни готвачи, кулинарни мениджъри, но и да им дадем предимство на пазара на труда и да им позволим да израстват и просперират като уверени бъдещи иноватори и лидери на кулинарната сцена!