vum-logo-header-BG

Запознайте се с Ави Пателмлад и вдъхновяващ режисьор и студент във Висше училище по мениджмънт – Варна. Той се занимава с актьорство, продуцентство и режисура от много млада възраст и си е партнирал с някои от най-големите звезди на Боливуд и режисьори на блокбъстъри, чиито премиери се излъчват по цял свят.

Въпреки че е само на 22, той вече е спечелил много награди, сред които Международна награда за продуцентската къща, която управлява, както и награда за Най-млад режисьор през 2017-та.

Младият талант вече успешно жонглира между фотографията, синематографията, визуалните ефекти и графичния дизайн, но не спира да преследва бъдещите си цели, част от които – твърди той – ще станат реалност чрез обучението му в магистърската програма по бизнес администрация към Висше училище по мениджмънт. Ави сподели с нас защо е дошъл в България и защо е избрал точно нашия университет…

Здравей, Ави! Разкажи ни как започна твоята кариера като режисьор? Трудно ли е да влезеш в Боливуд?

Започнах пътуването си по време на една ваканция, когато бях 10-ти клас. Тогава изучих всякакви видове софтуер за редактиране и видеография и навлязох в света на режисурата с няколко кратки филма. След няколко месеца вече бях овладял и визуалните ефекти. Участвах в състезание по режисиране с няколко късометражни филма, както и графично такова и шокиращото беше, че аз бях най-младият участник в това състезание, а всичките ми конкуренти бяха с 5-7 години по-големи от мен. Спечелих награда за Най-добър режисьор в държавно състезание и станах първи подгласник в категорията за графичен дизайн. Тогава влязох в телевизионната реклама, защото имах добър профил по това време. Започнах да работя като асистент на снимачната площадка и натрупах много опит в производството и монтажа на филми. Постепенно се развивах и работих като асистент на Арт директора, след това самият аз бях назначен за Арт директор, Криейтив директор, докато накрая стигнал до позицията на Директор на продукция. Работил съм на всяко едно ниво – от момче за всичко до директор на продукция.

По това време бях най-младият режисьор в моя щат, който има население от 64,8 милиона. Можете да си представите колко е трудно да запазиш постиженията си в такъв конкурентен свят. След няколко месеца имах шанс да работя с легендите на Боливуд Амитаб Баччан, Емраан Хашми, Ану Капур, Сидхант Капур, Рагубир Ядав и много други като арт асистент режисьор в Боливудски филм. Това, накратко, е моето прекрасно преживяване в Боливуд и едно от най-големите ми постижения.

Какво те доведе в България? Какво мислиш за Варна като град, харесва ли ти живота тук?

България е доста спокойно място; няма твърде много смущения в ежедневието, времето е хубаво, а местните хора са приветливи и дружелюбни. Най-общо казано, страхотно място за живеене. Има страхотен климат, цените са ниски, има богата история, прекрасни природни пейзажи и предразполага към доста спокоен начин на живот.

Варна е едно от най-добрите места, които съм посещавал в Европа. Идеална е за плаж и активен летен живот, има много исторически места, големи паркове, зоопарк, барове, кафенета, различни ресторанти и т.н. Тук срещнах много туристи от различни страни, които се наслаждават на тихите и спокойни места.

Защо избра точно Висше училище по мениджмънт? Какви шансове и кариерни възможности ще ти даде в бъдеще, според теб?

Като водещо бизнес училище в Източна Европа, Висше училище по мениджмънт е спечелило доверието на Cardiff Metropolitan University за присъждане на британски дипломи. Това беше едно от нещата, които ме впечатлиха. Студентите тук имат изключителната привилегия да получат британско образование, без обичайното изискване да прекарат една година в Обединеното кралство. Ние следваме синхронизирана учебна програма с Cardiff Metropolitan University и трябва да отговаряме на същите високи стандарти в обучението и при изпитите. Нещо повече, МВА програмата във ВУМ има за цел да насърчи независими и креативни бъдещи лидери със своя прагматичен фокус и чрез осигуряване на необходимото разбиране на всички основни функции на бизнеса.

Тази магистърска степен ще ми помогне да развивам моята мечта за успешна филмова продуцентска къща в бъдеще. Тя ще ми помогне да ускоря развитието на бъдещата си кариера, като ме научи как да се справям ефективно с всеки бизнес и ще ми даде всички необходими умения и знания. Усвоеното ще ме води към нови успехи и международна гласност на това, което правя.

Разкажи ни кое е най-интересното или предизвикателното ти преживяване на снимачната площадка?

Бях в Словакия за 20 дни за заснемане на Боливудски филм. Натрупах нов опит с европейския технически отбор, но най-интересното бе, че това беше първото ми заснемане в сняг и температурата по това време беше -15.

Това беше предизвикателство за мен, защото никога не се бях сблъсквал с подобни климатични условия – сняг, студ и много мъгла. Въпреки всичко успяхме да завършим успешно снимките и се върнахме в Индия, но не успяхме да пуснем заснетия филм в кината, тъй като съвсем скоро се сблъскахме с  пандемията COVID 19. Активно се подготвяхме и щяхме да започнем снимането на още един нов филм, но правителството наложи мерки, така че трябваше да чакаме указания. В тази ситуация развих някои идеи в социалната сфера – исках да помогна на хората в тези трудни времена и сформирах група на име #WeCareGujarat в социалните мрежи. По време на пандемията имаше полицейски час в цяла Индия, така че никой не можеше да излиза, освен лекари и полиция, а ние успяхме да свършим доста работа в социалните мрежи и помогнахме на много хора, както да бъдат информирани, така и да получат кислородна бутилка, ваксинации, домашни консултации и друга медицинска помощ, След една седмица имах повече от 150 доброволци и направихме много за хората, така че правителството, обществеността и медиите бяха много доволни от нашата работа. Бяхме изключително щастливи, когато най-накрая, рестрикциите бяха отменени и успяхме да излъчим премиерата на филма на 27 август 2021.

От малък проявяваш ли интерес към филмопроизводството? От кога преследваш мечтата си?

Индия е един от центровете на филмовото изкуство, почти всяко дете е израснало, гледайки боливудски филми. Растейки в тази среда, аз започнах да клоня към създаване на филми и творческата сфера в ранната си тийнейджърска възраст. Положих много труд, но най-вече с практически опит научих много различни и ценни неща за създаването на филми – от пред-продукцията до постпродукцията. Тогава реших да се занимавам с това и получих наградата за най-млад режисьор. А сега мечтая да работя в Холивуд

Коя е най-ценната награда, която си печелил, лично за теб?

Ако говоря за „най-добрата награда“, аз съм спечелил най-добрата награда за себе си – любовта на местните хора, уважението от страна на правителството и подкрепата на родителите ми. Защото не мога да направя нищо без подкрепата на родителите си. Подкрепиха ме в преследването на мечтите и таланта ми. Виждал съм толкова много хора в Индия, които имат талант, но родителите им не позволяват да следват мечтите си и не ги подкрепят, така че не могат да го направят. Много актьори в тази индустрия са пристрастени към наркотиците и алкохола и провалят живота си. Така че най-добрата награда за мен е любовта и доверието, дадени от семейството ми, обществеността и правителството.

By Admin