vum-logo-header-BG

източник: БНР Варна

Две години след началото на пандемията, бизнесът у нас очакваше възстановяване, но след началото на руската военна инвазия в Украйна се оказахме в още по-непредвидима ситуация.

Един от основните начини за справяне с пандемията се оказа въвеждането на повече автоматизация и дигитализация. Срещаме все повече безконтактни плащания, чатботове и др. Автоматизацията вече е неразделна част от живота и бизнеса ни, и в частност туризма. Въпреки типичният за нас скептицизъм, процесът вече не може да бъде спрян.

На практика, говорим за два вида автоматизация – front office и back office (едната срещаме лице в лице, другата са процесите, които правят живота ни по-лек, без да го осъзнаваме). Не бива да забравяме, че туризмът има много силна емоционална и социална функция и тя няма как да изчезне или да „се претопи в дигитализацията“, коментира доц. Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт във Варна, където дигитализацията и автоматизацията отдавна е факт.

Не само ситуацията с covid-19, която ни накара да се поотдалечим физически, но и текущата демографската ситуация са в основата на засилването на процеса на автоматицация и дигитализация на бизнеса у нас, пояснява доц. Мая Иванова.
Повече може да научите в звуковия файл на БНР Варна.

Разгледайте програмите на ВУМ свързани с туризъм:
Хранителни технологии в кулинарните изкуства https://bit.ly/FTVUMDobrich
Хотелски мениджмънт https://bit.ly/HMVUMbg
Гастрономия и кулинарни изкуства https://bit.ly/GCACAIbg
Хотелиерство и кулинарни изкуства https://bit.ly/HCACAIbg
Магистратура по международен туризъм https://bit.ly/MAITVUMbg
Свържете се с нас на admissions@vum.bg или 0886 050 166

By Admin