vum-logo-header-BG

През академичната 2023/2024 ще стартира една от най-новите специалности в кампуса на Висше училище по мениджмънт в Добрич „Хранителни технологии в кулинарните изкуства“, с преподаване на български език.

Специалността комбинира знания и умения в три основни направления – кулинарни изкуства, хранителни технологии, бизнес науки и гостоприемство като предоставя задълбочени познания за храните, кулинарните процеси и науката, която обяснява тяхното протичане. Тя запознава студентите с принципите на здравословното готвене и функционалните качества на храните, развива тяхната креативност, дава им възможност да експериментират и създават нови ястия и вкусови преживявания и да прилагат авангардни техники на кулинарна обработка на храните. В допълнение, бъдещите специалисти придобиват компетенции в областта на икономика, маркетинг и управление на ресторанта, както и отлични чуждоезикови умения, което гарантира тяхната успешна реализация както на българския, така и на международния пазар.

Студентите ще придобият знания и опит за целия производствен цикъл на храната – от земята, през обработката в кухнята до добре представената чиния в ресторанта.

Висшето училище разполага с 2 дка земя в с. Богдан (непосредствено до град Добрич), където в оранжерия от 100 кв.м. и с малък трактор за обработка на земята, студентите ще проследяват процесите на засяване и отглеждане на различни култури.

Базата на Висше училище по мениджмънт в Добрич разполага с изключително модерна и високотехнологично оборудвана учебна кухня, където студентите ще развиват знанията и уменията си в кулинарните изкуства, а учебната лаборатория ще им позволи да научат повече за състава и създаването на храните. В университета има още учебна демо-зала, както и тренировъчен ресторант, който студентите ще се учат да менажират и да посрещат гости в него.

Всички студенти, обучаващи се в специалност „Хранителни технологии в кулинарните изкуства“ имат възможността да участват в програми за обучение в чужбина и да придобият практически опит чрез летни стажове, финансирани по програма Еразъм+. По този начин те получават реална възможност да създадат контакти, да почерпят умения и опит в реална среда и да положат основите на бъдещата си успешна бизнес реализация.

Преподавателите в тази специалност са хабилитирани лица с много опит в преподаването и практиката в професионално направление „Хранителни технологии“.

Професионалните бакалаври, които  се дипломират в тази специалност с квалификацията „Технолог кулинар“, ще имат възможност да се реализират в професии като:

  • кулинарни специалисти-технолози;
  • експерти-технолози в хранителната индустрия;
  • предприемачи, собственици и управители на компании в сферата на хранителните индустрии;
  • специалисти-консултанти в областта на храненето, продуктови мениджъри и маркетинг-експерти в областта на храните;
  • специалисти по качество и безопасност на храните в различни органи като Агенция по храните и други органи, отговарящи за спазването на стандартите за качеството на храните.

Програмата е адаптирана към нуждите на всеки студент чрез предлагане на разнообразни форми на обучение, достъпни такси, финансова помощ и  възможност за валидиране на придобит опит в готварството и туризма. Подходяща е както за завършващи средношколци, така и за работещи в сферата на ресторантьорството, които търсят повишаване на квалификацията и конкурентоспособността си на пазара на труда.

Специалността „Хранителни технологии в кулинарните изкуства“ дава уникална възможност за завършване на висше образование в областта на кулинарията в България на български език, а  европейското приложение към дипломата отваря врати към кариерно развитие в различни точки по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *