vum-logo-header-BG

Професиите, свързани с информационни технологии, са високо търсени през последните години, както в България, така и по света и с право се наричат „професии на бъдещето“. Статистиките сочат, че студентите завършили подобни специалности намират добра професионална реализация веднага след получаването на дипломата, а някои дори още в  процеса на обучение. Освен това, секторът предлага стартови заплати значително по-високи от тези в други области, което го прави изключително привлекателен и перспективен за младото поколение.

Ярък пример за „инкубатор“ на високо квалифицирани кадри в сферата на информационните технологии е Висше училище по мениджмънт – Варна (ВУМ), което предлага първата в България програма по софтуерно инжинерство, съобразена с международните стандарти на IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) – най-голямата в света техническа професионална организация за развитие на технологиите.

Има няколко убедителни причини, поради които обучението по софтуерни системи и технологии във ВУМ е отличен избор за всеки, който се интересува от кариера в тази област:

Висококачествено, практически-ориентирано обучение: Висше училище по мениджмънт е известно с предлагането на висококачествено обучение, с фокус върху практиката, гарантиращо, че студентите са добре подготвени за успешна кариера в избраната от тях област. Специалността по софтуерно инженерство не е изключение, с учебна програма, която съчетава теоретични знания с практически опит в проекти за разработка на софтуер по реални казуси. Освен чисто техническите дисциплини, се преподават курсове, свързани с всички етапи на производството на софтуер и техните управленски аспекти, подготвяйки студентите за бъдещи ръководни позиции в индустрията. Учебните модули са адаптирани към изискванията на индустрията и се актуализират редовно след детайлни дискусии с бизнес партньорите на ВУМ.

Опитни преподаватели: Студентите се обучават от преподаватели с богат опит в индустрията, които предават своите знанията и практически умения, необходими на младите специалисти, за да навлязат в реалната среда на програмирането. Голямата част от лекторите са работещи професионалисти с дългогодишен опит като старши програмисти и ИТ ръководители, контактите с които дават възможности за по-лесна професионална реализация след завършване, а  и още в процеса на обучение.

Международно признание: Друго предимство на програмата е, че тя е изцяло на английски език и при успешно завършване, води до получаване на две дипломи – една от ВУМ и втора от нашия стратегически академичен партньор Cardiff Metropolitan University във Великобритания.

Модерна база: ВУМ разполага с модерни аудитории, компютърни лаборатории и съоръжения, оборудвани с последните софтуерни и хардуерни технологии, необходими за обучение по софтуерно инженерство. Хуманоидният робот Profy допълва обучението, позволявайки на студентите да го програмират, за да изразява разнообразни поведения в различни сценарии.

Международна атмосфера: Университетът е известен и с международния си фокус и атмосфера, със студенти от повече от 50 страни по света. Това разнообразие създава динамична и жизнена учебна среда, в която студентите могат да споделят идеи и гледни точки от различни националности и култури. Това излагане на различни гледни точки и подходи е безценно в сферата на софтуерното инженерство, където сътрудничеството и уменията за решаване на проблеми са от съществено значение.

Връзки с бизнеса: Друго предимство на ВУМ са силните индустриални връзки и партньорства с редица местни и международни компании. Това предоставя на студентите възможности да участват в стажове, да се срещат с гост-лектори от бизнеса, да посещават събития и семинари и да си сътрудничат по реални проекти за разработка на софтуер. Комуникацията с бизнес средите в рамките на обучението помага на студентите да развият уменията и знанията, от които се нуждаят, за да успеят в областта, и им дава конкурентно предимство, когато излязат на пазара на труда. Не случайно мнозинството от обучаващите се в програмата започват работа по специалността още след първата година, а скоро след дипломирането си вече заемат стратегически или ръководни позиции.

Професионално развитие: Възпитаниците ни могат да намерят професионално развитие в области като проектиране и имплементиране на софтуерни системи, те могат да прилагат на практика изучаваните съвременни практики и модерни средства за специфициране, дизайн, кодиране, тестване и внедряване на съвременни програмни системи. Биха могли да работят като софтуерни инженери, мрежови администратори и бизнес анализатори, какво и много други.

Предимства на локацията: Не на последно място, ВУМ се намира в красивия морски град Варна, който осигурява на студентите отлично качество на живот и набор от възможности за култура и отдих. Градът е дом на множество международни аутсорсинг компании, и през последните години се налага като център за услуги, свързани с разработка на софтуер, предоставяйки на студентите достъп до набор от вълнуващи възможности за кариера.

В обобщение, обучението по софтуерно инженерство във Висше училище по мениджмънт е отличен избор за всеки, който се интересува от професионално развитие в тази област. Със своето практическо обучение, разнообразна студентска общност, връзки с бизнеса и отлично качество на живот, ВУМ предоставя на студентите всичко необходимо, за да успеят в динамичната и бързо развиваща се област на софтуерното инженерство.

✅ Ако имате въпроси, пишете ни на admissions@vum.bg;

✅ При нужда от консултация, обадете ни се на 0886 050 166;

✅ И не се колебайте! Кандидатствайте онлайн на www.vum.bg.