vum-logo-header-BG

Статия, публикувана в последния брой на изданието University World News, обяснява защо България става все по-привлекателна дестинация за обучение на международни студенти. Интересен факт е, че най-голямата чуждестранна студентска общност в страната ни, е съставена от британци.

Темата беше обсъдена на уебинар, проведен на 23 ноември 2023 г. и организиран като част от серията събития Transnational Education (TNE) in Europe на Британския съвет (British Council). Статистиката показва, че към момента има около 5 000 студенти от Обединеното кралство, които учат в български висши учебни заведения, като някои от тях могат да получат две дипломи – една от български и втора от британски университет – като се избягва заплащането на високите такси за обучение във Великобритания.

Като добър пример беше представено едно от най-старите партньорства в сферата на  транснационалното обучение  (TNE) между Висше училище по мениджмънт (ВУМ) и Cardiff Metropolitan University в Уелс, Обединеното кралство, датиращо от 2009 г. Тази дългосрочна колаборация дава възможност на студенти от целия свят да завършат с две дипломи – българска и британска, обучавайки се в бакалавърски и магистърски програми, преподавани изцяло на английски език.

В момента ВУМ обучава студенти от близо 50 държави от 5 континента, като през 2023 г. завърши 13-ти пореден випуск абсолвенти, които получиха дипломи на Cardiff Metropolitan University.

Прочетете цялата статия тук.