vum-logo-header-BG

Студентите на ВУМ често участват в пътувания по проучване, които се считат за база към крайната им оценка на модула. Този семестър студентите ни по MBA посетиха Китай, и студентите по магистърската програма Международно хотелиерство и мениджмънт на туризма посетиха Гърция. Ето я историята от Polina Lukina, студент в нашата магистърска програма по международно хотелиерство и мениджмънт на туризма, за нейното пътешествие до Атина, Гърция:

„Пътуването беше задължителна част от модула за проучване на гостоприемни и туристически дестинации за нашата магистърска програма по международно хотелиерство и мениджмънт на туризма. Тази година имахме щастието да отидем за период от една седмица в чужбина, въпреки че дестинацията беше близка до България, а именно Гърция. Нашият хотел се намираше в Глифада, предградие на Атина. Там можехме да се насладим на зашеметяваща гледка към морето, както и натоварения център на града с широка гама от възможности за пазаруване, като същевременно посещавахме City Unity Collegе University, който се намира до хотел Палмира, само на 5 минути път от морския бряг. Лавреотики, югоизточния регион на Атика, пристанището на града с най-старите сребърни мини в света и с уникален ландшафт, защитени от ЮНЕСКО, е областта, която ние бяхме длъжни да посетим, в ролята на компания за управление на дестинации. Нашата седмица започна с опознаване на нашите колеги от Великобритания и Гърция, след представянето от гръцкия съветник на Световната организация по туризъм, който ни предостави кратка, но ценна информация за състоянието на туризма в Гърция. След това участвахме в „тиймбилдинг“ дейности, където смятам, че всички се забавлявахме и в гостоприемния обяд, състоящ се от традиционни гръцки ястия – това беше много мил жест от страна на гръцките партньори!

Следващите 2 дни прекарахме проучвайки града Лаврион, където имахме честта да се срещем с кмета и неговия представител, който любезно ни придружи през целия ден, бе домакин на едночасова реч за историята на града и ентусиазирано отговоряше на всички въпроси, които имахме за региона. Също така посетихме технологичния и културен парк на Лаврион, управляван от Националния Технически Университет в Атина. Районът на Сунион, който включва храма на Посейдон, един от най-важните храмове в Гърция, и мистериозната голяма дупка бяха нашите следващи дестинации. Въпреки че ние бяхме изморени до края на втория ден от пътуването, аз съм сигурна, че повечето от нас имахме предостатъчно събрана информация за нашите курсови работи. Да поясня, че оценките ни за модула бяха изцяло базирани на нашата екскурзия, като ние първо трябваше да подготвим групова презентация и да дискутираме настоящите предизвикателства за региона и след това да изготвим индивидуален план за управление на дестинации. Невероятен практически опит! Ние работихме върху нашите презентации в групи от 3-ма, където поне един член на екипа беше от друга държава. По този начин, това беше чудесна възможност да практикуваме нашите мултикултурни умения както и умения в работа в екип, които научихме от ВУМ!

Но нашето пътуване не беше само за академични изследвания. Ние също имахме възможността да посетим Атина, както и да се насладим на свободното си време в следобедните часове и да разучим гръцката култура! Времето мина толкова бързо, че не можехме да повярваме, когато последният ден дойде и трябваше да изпратим нашите презентации. След всичката упорита работа и успешната защита на курсовия проект, имахме изненадваща вечеря в мексикански ресторант. Макар и за кратко, трябва да призная, че това беше уникална възможност да се чувстваме като професионалисти в туризма, благодарение на силното сътрудничество на Кардиф Метрополитън, ВУМ и City Unity College!“

By Admin