vum-logo-header-BG

Източник: Информационна агенция Добруджа

Изгледайте видеото

На  12 октомври Испания отбелязва своя Национален празник. На тази дата се чества годишнина от откриването на Новия свят, т.е. на Америка през 1492 година от Христофор Колумб. Празникът има изключително важно място в културния и политически живот на иберийската страна, защото датата поставя началото на връзките между Новия и Стария свят.

В празничния ден  се срещаме със Силвия Асебо и Аманда Палма от Испания, които в момента са на учебен обмен  във ВУМ, по програма Еразъм. От три седмици двете момичета трупат знания и опит в интеграцията и опознаването на страната, културата, навиците на хората.  Споделят, че са очаровани от всичко онова, което виждат и срещат, макар и напълно различно от живота им в Мадрид и Гранада. Казват, че хората  тук са като навсякъде по света, срещат и добри и не толкова добри, но пък международната среда, която им дава обучението във  ВУМ, е безценна за тях.
Избират Варна и Добрич водени от добрите отзиви на техни колеги, вече били на студентски обмен тук. Впечатляват се от  Варна, София и Добрич, който макар и доста по-малък, е един по- спокоен град  със своите очарования.

Пандемията от Ковид – 19 е тема, която не ги остава безразлични и те считат, че ако искаме да се избавим от причинените  от вируса условия на живот, то изхода е във ваксинацията. Двете момичета, както и техните приятели и семейства, имат положително отношение към ваксините и коментират, че не са имали никакви колебания относно това дали да се ваксинират или не. Ваксините са разработени от хора на науката, което е достатъчно основание за вяра в тях, убедени са студентките.

Репортаж на Даниела Русева и Преслав Димитров

By Admin