vum-logo-header-BG

Динамичен бе уикендът във Висше училище по мениджмънт. Тази събота и неделя в университета се проведоха поредица от събития, обединени от темата „Професии в бъдеще време: Уикенд на уменията през поколенията“.

Вдъхновени от инициативата на Европейската Комисия “2023 – Европейска година на уменията”, активностите бяха посветени на всички млади хора, устремени към придобиване на нови умения и желаещи да се впуснат в предизвикателното пътуване към успешна бъдеща професионална реализация. Организаторите предоставиха уникална възможност за всички ученици, студенти и млади хора от Варна и региона да споделят един незабравим уикенд, да се обогатят с нови умения, да се вдъхновят от успешни професионалисти и да създадат нови контакти, връзки и приятелства.

Съботният ден стартира с две паралелни събития – лекционен модул с участието на водещи университетски преподаватели и успешно реализирани предприемачи от различни сфери на бизнеса и кариерно изложение с български и чуждестранни работодатели, търсещи нови таланти за компаниите си сред варненските ученици и студенти.

Начало на лекционната част постави заместник ректорът на ВУМ проф. д-р Станислав Иванов, който поздрави присъстващите от името на ръководството на университета  и впечатли аудиторията с последвалата презентация на тема “ChatGPT: приятел или враг на учениците и студентите?” (ChatGPT: a friend or foe to students?). Презентационният модул продължи с не по-малко интересни и увлекателни теми като “Бъдещи професии в туризма и гостоприемството” (Professions of Tomorrow in Tourism and Hospitality) с лектор доц. д-р Мая Иванова – Ръководител катедра “Туризъм”, “Автоматизиране на рутината с CI/CD (Jenkins)” (Automate the routine jobs with CI/CD (Jenkins), презентирана от инж. Йорданка Будинова – преподавател в специалност “Софтуерни системи и технологии”, както и „Маркетинг умения – професия или учене за цял живот? “. Директорът на Институт по кулинарни изкуства към ВУМ шеф Хю Бутен проведе майсторски клас за управление на отпадъците в кухнята и демонстрира как се приготвя кулинарен шедьовър от “грозни“ зеленчуци. Сред гостуващите лектори бяха г-жа Мария Ружинска – Директор “Човешки ресурси” в Hilton Ras Al Khaimah Beach Resort (ОАЕ) с тема “Какво прави една работа идеална”, г-жа Йоанна Димова –  Head of Talent в Pontica Solutions, която ще представи “Уменията, които ще ни помогнат да успеем във всяка една професия”, Йолита Лазарова от Bell Education, която увери присъстващите, че „Ако откриете работа, която обичате, никога повече няма да Ви се налага да работите“ и други.

Паралелно, в Конферентната зала на ВУМ се проведе Кариерно изложение с участието на редица водещи работодатели от България и чужбина, които представиха своите компании и запознаха посетителите със свободните работни позиции и възможности за стажове, които те предлагат. Сред чуждестранните работодатели бяха Qatar Airways Group, Hilton Ras Al Khaimah Beach Resort (ОАЕ), IPRACTICE Costa Brava и Ehogroup (Испания), Nordseehotel Freese & Restaurant „Hubertusklause“, Juist Gastronomie и Kanne Group (Германия), Atlantica Hotels & Resorts (Кипър и Гърция) и други. Активно участие взеха и български компании като Изи Консулт ООД, Pontica Solutions, Bell Education, Grifid Hotels и други.

В късния следобед университетски преподаватели, работодатели, студенти и възпитаници на ВУМ се събраха и в неформална обстановка обсъдиха постигнатите резултати. Сред дискутираните теми бяха развитието и новите изисквания на трудовия пазар, необходимите умения за успешна професионална реализация в съвременния свят, кариерните възможности за младите хора и изключителната важност на колаборацията между образователните институции и бизнес средите.

*Инициативата „Професии в бъдеще време: Уикенд на уменията през поколенията“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Младежки дейности – 2023“ на Община Варна.