vum-logo-header-BG
novini-bg-vum

За първи път Варна става домакин на фестивал, посветен на удивителните личности, които създават наука днес. Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерство на образованието и науката и с подкрепата на Община Варна ще представят богата програма от събития за различни възрасти от български и чуждестранни учени.

Фестивалът цели да срещне публика от най-различни възрасти с вдъхновяващите истории на разбираем език за технологичен и научен прогрес, за по-здрава и устойчива планета, за вълнението от космическите изследвания, за жаждата на човечеството да узнае своето минало и да прекрачи към бъдещето. Той ще представи учени – съвременни, млади и по-зрели, от Варна, цялата страна и от чужбина – за да покажат как науката е в основата на всички сфери на живота ни.

Цялата програма на фестивала може да видите на следния линк, а самият той ще се проведе във Фестивалния и конгресен център.
В Училищната програма от първия ден на събитието от 18:00 до 19:00 ч., нашият преподавател и Заместник-ректор по научно-изследователската дейност проф. д-р Станислав Иванов ще даде отговори на някои въпроси свързани с Робономиката – автоматизираната икономика на бъдещето. Той ще разясни на присъстващите как изкуственият интелект, роботиката и автоматизацията ще подобрят живота ни, до каква степен те ще изместят хората в производствения процес, какви проблеми поражда активното използване на изкуствения интелект, роботиката и автоматизацията и какво можем да направим, за да ги преодолеем.
А от 19:30 до 20:30 ч., шеф-инструктор Калоян Колев от Институт по кулинарни изкуства, ще предизвика „уау“ ефект с една модерна, интересна и научна кулинарна демонстрация на десерт „Вулкан“.  В демонстрацията, разбира се ще има и наука – ще бъдат включени различни ефекти при работа със сух лед и течен азот.

By Admin