Висше училище по мениджмънт (ВУМ) започва прием на студенти за специалност Гастрономия и кулинарни изкуства вече с обучение на български език в обновена модерна кухня и база в гр. Добрич. За академична 2018/2019 г. кандидат-студенти с интерес към кулинарното изкуство, ресторанти Мишлен и управлението на ресторантьорски бизнес ще могат да кандидатства за специалност Гастрономия и кулинарни изкуства (ОКС „проф. бакалавър“) като започнат обучението си през първата година на български език в Добрич, а след това ще преминат на английски език в Институт по кулинарни изкуства към ВУМ в във Варна. Висшето училище приема студенти по кулинарни изкуства за поредна година, но до момента занятията протичаха само на английски език професионалната среда на Институт по кулинарни изкуства, гр. Варна. ВУМ предлага единствените в Източна Европа специалности за висше образование в областта на кулинарните изкуства и гастрономията.
След като преминат успешно първата година, студентите ще се възползват от стаж във висококатегориен ресторант в Европа, който ще бъде осигурен с помощта на ВУМ. Висшето училище контактува с над 170 престижни ресторанта у нас и чужбина, а над 80 от тях са с 1,2 или 3 Мишлен звезди при едни от най-известните шефове в света. Студентите избрали програмата на български език ще се обучават в най-новата тренировъчна кухня на ВУМ в гр. Добрич. Новата база за практически занятия в сградата на висшето училище се оборудва с последна дума на техниката уреди. Индукционни системи от най-ново поколение и конвектомати, които са със собствена памет, опции за въвеждане да профили на готвачи и готови рецепти. Сред оборудването, с което се обзавежда са още сувид и вакуум машини, сладкарски уреди, хладилни камери, миксери с термична обработка и др. Ще бъде напълно завършена през края на септември, а в средата на юни там ще се организира кулинарна демонстрация с шеф-готвачите на Институт по кулинарни изкуства – съобщават от висшето училище.
В рамките на двата семестъра те ще изучават интензивно английски език (над 200 часа за една година), съчетан с практически и теоретични занятия по кулинарн изкуства. След успешно положени изпити, те ще могат да преминат в англоезичната програма в гр. Варна.

By Admin